Съдия Салим Жубран от Върховния съд на Държавата Израел изнесе лекция в Националния институт на правосъдието на тема „Ролята на съдебната система в демократичната държава”. 

 

     Събитието се организира със съдействието на Посолството на Държавата Израел в София и е във връзка със сътрудничеството между България и Израел в сферата на правосъдието и върховенството на закона. 
 
     Съдия Салим Жубран представи пред многобройна публика структурата на съдебната система на страната си и конкретни казуси от съдебната  практика, като отговори на поставени по-късно въпроси от участниците.
 
     Приветствие отправи и посланикът на Държавата Израел в България, Н.Пр. г-н Шаул Камиса Раз. Той благодари за оказаното съдействие събитието да се проведе в НИП и изрази желание установеното сътрудничество да се задълбочи в област правосъдие.
 
     Г-н Драгомир Йорданов, директор на НИП прие на отделна среща съдия Жубран и посланик Камиса Раз, като потвърди интереса за укрепване на двустранните отношения и за създаване на перспективи за съвместни инициативи в сферата на съдебното обучение.
 
     Съдия Салим Жубран започва професионалната си кариера през 1970 г. като адвокат, а от 2004 г. е съдия във Върховния съд на Израел. Бил е председател на Централната избирателна комисия.  Съдия Жубран е член на Програмния съвет, както и на „Еврейско–арабския център” на Университета на гр. Хайфа. Лектор към правния факултет и отдела за продължаващо и разширено обучение към Университета в Хайфа. Почетен доктор на Университета на гр. Хайфа. Получава наградата Лорд Маркс Зайф за изтъкната дейност за подобряване на отношенията между евреи и араби.
 
 

Skip to content