Националният институт на правосъдието в партньорство с Върховния административен съд организира тридневно обучение на тема „Въздействие на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и правото на ЕС върху процесуалните закони” с участие на международни лектори. Обучението ще се проведе в периода 26-28.06.2019 г. в хотел „Рамада“, гр. София. 
 
Гост лектори са г-жа Едит Целер, председател на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), и д-р Хенрих Ценс, съдия във Върховния административен съд на Австрия. Български лектор е Таня Куцарова, съдия във Върховния административен съд.
 
Обучението се организира в изпълнение на Дейност 1 „Иновативен модел на специализирано присъствено обучение в областта на административното правораздаване” в рамките на проект „Иновативни продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП", финансиран по Оперативна програма „Добро управление”, и е предназначени за съдии и съдебни помощници от административните, наказателните и граждански съдилища. 
 
На семинара ще бъде представена уредба на правото на достъп до съд в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи в законодателството на Европейския съюз. Ще бъдат разгледани критериите за прилагане на правото на достъп до съд, както и възможните ограничения на това право. Ще бъдат детайлно представени и пилотните решения на ЕСПЧ срещу България, повлияли за развитието на законодателството и съдебната практика.
 
В обучението ще бъде обърнато специално внимание на законопроекта за изменение на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди  и предвидения с него ред за завеждане на искове срещу държавата за обезщетения за вреди от правосъдна дейност на административните съдилища.
 
Регистрация за участие в обучението може да направите чрез онлайн заявка на адрес: https://goo.gl/forms/Mi1QHpO2a7wCan6p1. Допълнителна информация, свързана с организацията, може да намерите в практическата информация. Срокът за регистрация за участие е до 20.06.2019 г. (четвъртък).
 

Skip to content