На 22 октомври 2020г., четвъртък, от 11.00 до 13.00 ч. Националният институт на правосъдието организира уебинар на тема „Международно правно сътрудничество между България и Обединеното Кралство”. 

Уебинарът е част от поредицата съвместни инициативи на Националния институт на правосъдието и Кралската прокурорска служба, която се осъществява с подкрепата на Британското посолство в София.
 
Ще бъдат обсъдени процедурите за получаване на доказателства от Обединеното кралство според техния вид; Европейска заповед за разследване и искания за правна помощ; ролята на Кралската прокурорска служба и на Централния орган на Обединеното кралство. 
 
Лектори на събитието са изтъкнати експерти на Кралската прокурорска служба:
 
Сара Лъмсден: 
 
Сара Лъмсден е адвокат, работещ в Централния орган на Обединеното кралство (UKCA). UKCA координира всички искания за взаимна правна помощ, изпратени до Обединеното кралство. Г-жа Лъмстен е част от екипа за Европа, който работи специално с искания за международна правна помощ от държави, които използват Европейската заповед за разследване и е единствена точка за контакт за искания от България, Гърция, Литва, Португалия и Румъния.
 
Айо Айоънгбо: 
 
Айо Айоънгбо е адвокат, работещ в Кралската прокурорска служба. Той подкрепя адвокатите, които работят в чужбина като им оказва съдействие при изготвяне на искания за международна правна помощ към страни от целия свят. Преди това г-н Айоънгбо е работил като прокурор за връзка с Ямайка, Тринидат и Турция. Предвид професионалната му практика до момента, разполага с обширен опит в областта на международната правна помощ.
 
Целева аудитория: съдии, прокурори и следователи
 
Лицата, които имат интерес към събитието, могат да заявят участие в раздел Обучения на Портала за електронно обучение на Националния институт на правосъдието до 19.10.2020 г., включително.
 
Заявяването е свързано със създаване на профил в Портала за електронно обучение на НИП или идентифициране със съществуващ такъв.
 
На събитието ще бъде осигурен превод на български език.
Лице за контакт: Димитър Митев – тел. 02 9359 163; е-поща: d.mitev@nij.bg
 

Skip to content