На 23 април 2020 г. се проведе уебкаст на тема „Поуките, които стоят пред света, свързани с управление на съдилищата в условия на пандемия“, с участието на над 1200 магистрати от Европа (включително България), САЩ и Азия. Форумът се организира по инициатива на Националния съдебен колеж на САЩ, в сътрудничество с Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) и с финансовата подкрепа на Държавния съдебен институт на САЩ.

 

Магистрати и представители на съдебни институции от държави, сериозно засегнати от кризата – Италия, Испания, Германия, САЩ, както и Южна Корея, очертаха основните предизвикателства пред съдебните системи в условията на пандемия:

 

• Да се „удържи“ вируса извън съдилищата;

• Запазване на достъпа до съдебната система при предприемане на всички необходими мерки за безопасност;

• Приоритизиране на делата във времена на криза;

• Въвеждане на работен режим с намален числен състав на служителите;

• Ограниченията, свързани с работата от вкъщи.

 

Участниците във форума представиха своя практически опит в борба с пандемията и се обединиха около мнението, че кризата е поставила на изпитание съдебните системи. Наред с преодоляването на технически и финансови затруднения, съдилищата са изправени пред предизвикателството за взимане на бързи решения за по-гъвкаво административно управление и оптимизация на човешките ресурси. Ускоряването на процесите на дигитализация на съдебната власт и използването на технологични аудио-визуални средства в съдебните зали могат да се разглеждат не само като временни антикризисни мерки, а и като нови стандарти, които ще продължат да се прилагат и след нормализиране на ситуацията. 

 

Презентациите и материалите, изпратени от организаторите на уебкаста, са представени на вниманието на членовете на Висшия съдебен съвет, на Управителния съвет на НИП и на административните ръководители на всички съдилища в страната. 

 

Пълен запис на уебкаста на английски език е достъпен на следния линк – https://judges.webex.com/judges/lsr.php?RCID=67b28926a745471d8a1d60bcb109c926

 
 

Skip to content