На 18 юли 2012 г. Европейската комисия публикува поредния Доклад до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в област правосъдие и вътрешен ред. В него са засегнати и въпросите относно обучението на магистратите. Дейността на Националния институт на правосъдието за периода 2007-2012 г.г. е разгледана по-подробно в Техническия доклад, в частта относно 3-ти индикативен показател (стр.  18-19 от версията на английски език):

Обучение:

Националният институт на правосъдието (НИП) прераства от обучителен център в автономен обучителен институт, който осигурява начално и текущо обучение. Предлага се обучение на съдии, прокурори, следователи и съдебна администрация. Числото на годишно обучени от НИП нараства стабилно от 3000 през 2007-ма година до около 6000 през 2011-та. Положени са усилия за разширяване на обхвата и подобряване на качеството на обучението, което се предоставя редовно. * Началното обучение за младшите магистрати е увеличено от 6 на 9 месеца и приключва с писмен и устен изпит.  Обърнато е внимание на необходимостта от засилване на предлагането на обучение на тези магистрати, които са наети сред юристите с тригодишен професионален стаж.

НИП се стреми да адаптира предлагането на обучения спрямо нуждите на магистратурата, основано на оценка на нуждите.  От 2011-та приспособени към нуждите на съдебната и разследващата наказателна практика обучения се предлагат на съдии, прокурори и полицаи. НИП инвестира в разширяването на дистанционни обучителни модули и децентрализирано обучение, което увеличава достъпа до обучение на магистрати от страната.  Обучението по европейско право прераства от общо обучително въведение в интегрирането на специфични положения от европейското право в програмите по национално право (например прякото прилагане на европейското право).  През 2011-та и 2012-та година предлагането на обучение по наказателно право, включително с участието на чуждестранни експерти, се разшири с приоритет върху увеличаването на капацитета на разследващите органи.

** Кадровият и бюджетен капацитет на НИП за последните 3 години е замразен, независимо от увеличението на неговата дейност .  Това кара Институтът активно да търси алтернативи на финансиране, чрез международно донорство и проекти с двустранно сътрудничество. Създадена е международна дирекция, която да осигури надзор върху тези проекти и да подпомогне тяхното изпълнение. През 2012-та се очаква тези алтернативни източници на финансиране да надхвърлят средствата от държавния бюджет.  Това е свързано с определени рискове по отношение на финансовото управление и не може да замести подходящо финансирането от държавния бюджет в дългосрочен план.

Европейската комисия ще представи своят следващ доклад в края на 2013 г.

Целият текст на Доклада (http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2012_411_bg.pdf)

Целият текст на Техническия доклад (http://ec.europa.eu/cvm/docs/swd_2012_232_en.pdf)

 

* Тези промени са въведени чрез изменения на ЗСВ от 2010 г. Първият випуск кандидати, които ще преминат 9-месечно обучение,  ще стартират началното си обучение през септември 2012 г.
 

* * Годишният бюджет на НИП е увеличен от 2,2 на 3 милиона лева от 2007-ма до 2009-та, но се поддържа на 2,5 милиона за последните 3 години. Увеличеният административен капацитет също остава стабилен с около 60 работни места, от които 56 са заети.
 

Skip to content