На 28 януари 2015 г. Европейската комисия публикува поредния Доклад до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. В него се разглеждат и въпросите относно обучението на магистратите като неотменна част от едно качествено и ефикасно правосъдие. Дейността на Националния институт на правосъдието е разгледана в Техническия доклад, в т.IV „КАЧЕСТВО И ЕФИКАСНОСТ НА ПРАВОСЪДИЕТО” (стр.  12 от версията на английски език):

Обучение

Националният институт на правосъдието продължи да провежда обучения и да развива набора от обучителни дейности за магистрати през 2014 г. Дейността му се финансира частично с публични средства от държавния бюджет. При все това, основният бюджет е достатъчен само за покриване на разходите за задължителното обучение за младши магистрати, изисквано по закон и не е бил увеличаван през последните години. Всички допълнителни обучителни дейности, включително за продължаващо обучение, се покриват посредством еднократни грантове и програми.* Въпреки това, институтът успешно разработва редица нови обучения в тясно сътрудничество с различни съдебни институции.** Много оценки отчитат качеството на обучението и положените усилия за адаптиране на предлаганите обучения към променящите се нужди.
Стратегията за продължаване на реформата в съдебната система набелязва редица предложения за по-нататъшно развитие на обучението на магистрати, като подобряване на началното и продължаващото обучение, разработване на програми за магистрати наставници и засилване на капацитета за идентифициране на нуждите от обучение в различните съдебни органи. Независимостта на Института също се разглежда като важен фактор за неговата ефективност.
 
* Включително фондове на ЕС
** Едно от последните допълнения в обхвата на компетенциите му са съвместните обучения за магистрати и разследващи полицаи. Докато основната цел на института е да се обучават представители на съдебната власт, съвместните обучения с участието на полицейски служители са разработени с цел подобряване на уменията за сътрудничество между двете страни в досъдебното производство. Това сътрудничество е идентифицирано като едно от предизвикателствата в България по отношение на наказателните дела.

Пълен текст на доклада: (http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2015_36_en.pdf)
Пълен текст на техническия доклад: (http://ec.europa.eu/cvm/docs/swd_2015_9_en.pdf)
 

Skip to content