Уважавайте съда, посъветва младшите прокурори обвинител №1 Сотир Цацаров

Младшите съдии от випуск 2015 на Националния институт на правосъдието (НИП) днес получиха решенията за назначаването си и произнесоха първата си присъда (виж прикачения файл).

Осъдени на признателност и благодарност бяха постоянните им преподаватели Валерия Братоева и Владимир Астарджиев. Младшите съдии признаха за виновен и директора на НИП Драгомир Йорданов за това, "че ни вдъхнови от първия ден на нашето обучение и ни показа какво означава това да приемеш своята кауза за движеща сила".

Речта, която Веселина Димчева произнесе от името на 21 младши съдии, се превърна в гвоздея на церемонията, с която беше отбелязано назначаването и на 29 младши прокурори, както и това на колегите им, които от днес са редови магистрати в районните съдилища и прокуратури.

Мотивите към присъдата, подписана единодушно от младите юристи, които тепърва ще влязат в съдебната система, звучаха като втора клетва - не по-малко силна от тази в Закона за съдебната власт, която произнесоха днес: "В НИП се научихме на много. Разбрахме, че животът е сложно нещо, осъзнахме, че професията ни изисква от нас да полагаме много труд и да бъдем отдадени на делото си. Но имаше едно нещо, което беше акцент на абсолютно всеки един от хората застанали пред нас, независимо от различията в стила им, идеята, която следва да ни ръководи винаги, когато пишем своите актове, а именно нашето предназначение като съдии - да помагаме на хората. Да помагаме истински, да разрешаваме проблемите, които са довели хората в съдебната зала, винаги търсейки справедливия изход, прилагайки законовата рамка, с която разполагаме. С една дума - центърът на нашите усилия е ЧОВЕКЪТ и ние сме тук именно заради НЕГО".

По традиция бъдещите съдии и прокурори получиха напътствия от тримата големи в системата. "Не бъдете заложници на общественото мнение. Отдайте служба на обществото, но не се превръщайте в негови слуги", обърна се към тях председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Шефът на Върховния административен съд Георги Колев ги призова да запазят ентусиазма си.

"Уважавайте съда. Съдът е най-висшата форма на справедливост и демокрация", каза на младите в червени тоги, на които предстои да започнат работа в държавното обвинение, главният прокурор Сотир Цацаров.

Министърът на правосъдието Христо Иванов им пожела да работят с достойнство и независимост.

Отстояването на независимостта беше основен акцент и в думите на представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова. "За да изпълните задачите си, трябва да сте независими институционално и като личности. И ако първото ви го гарантират Конституцията и законите, за второто трябва сами да се погрижите", каза тя и призова бъдещите магистрати да са преди всичко добри хора.

Изненадващо тази година освен нея слово пред младите съдии и прокурори произнесе и шефката на Комисията по предложенията и атестирането на ВСС Милка Итова. Тя се впусна в обяснение за конкурсите и проблемите при провеждането им и похвали собствената си администрация за доброто планиране. За първи път церемонията по завършването на випуск на НИП се проведе в зала Тържествена на Съдебната палата.

23.06.2015 г.

http://legalworld.bg/45258.pyrvata-prisyda-na-mladshite-sydii-ot-vipusk-2015-na-nip.html

Всички категории

Последни новини

Skip to content