Под патронажа на съдия Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд и председател на УС на НИП, в периода 07 – 08 декември 2023 г., в НИП се проведе публична дискусия на тема “Усъвършенстване на модела на задължително първоначално обучение на кандидатите за младши съдии”.

            Участваха председатели на апелативни, окръжни и районни съдилища, членове на Програмния съвет, представители на съсловни професионални организации, Съюза на юристите в България и съдебни обучители.

            Г-жа Миглена Тачева, директор на НИП, поздрави всички участници – в залата и тези, които се включиха онлайн и подчерта, че качеството на първоначалното обучение е в основата на ефикасността на правосъдието. С публичната дискусия се постави началото на дискусионен форум „Знанието е отговорност“, представляващ платформа, постоянно отворена за идеи, касаещи развитието на съдебното обучение и промените в съдебната система.

            След представения от НИП исторически преглед на развитието на задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши съдии, г-жа Галина Захарова очерта основните теми и проблеми, имащи пряко отношение към развитието на съдебното обучение.

            Чрез приложението Ментиметър сред участниците във форума бе проведена анкета по въпросите отнасящи се до срока на задължителното обучение, неговото качество и организация.

            На базата на презентирания обстоен сравнителен анализ на задължителното съдебно обучение на водещи и с установени традиции школи на ЕМСО, г-жа Миглена Тачева направи и конкретни предложения за усъвършенстване на модела на обучението – срокът на задължителното обучение на кандидатите за младши съдии да бъде увеличен на 36 месеца, с продължителни реални практически стажове в съдилищата, по местоназначението им, да отпаднат финалните изпити в края на обучението, на всеки кандидат за младши съдия да се създаде електронно портфолио, да се изпълнят със съдържание функциите на съдията – наставник. На финала г-жа Тачева обяви идеята на НИП за създаването на Академия за съдебни лидери.

В последвалата дискусия се включиха председатели на апелативни и окръжни съдилища, членове на Програмния съвет, постоянни преподаватели и съдебни обучители.

Конкретните писмени предложения и становища за усъвършенстване на задължителното първоначално обучение на младшите съдии, НИП ще очаква и в дискусионния форум „Знанието е отговорност“ до края на месец януари 2024 година.

Дирекция „Начално и въвеждащо обучение“

Skip to content