На 4-5 април 2019 г. Националният институт на правосъдието организира регионална среща с участието на съдебните обучителни институции от Западните Балкани на тема “Насърчаване на съдебното обучение по данъчно право в съдебните системи на Западните Балкани”. 

Срещата се организира в рамките на проекта по прилагане на данъчното право, изпълняван от Националния институт на правосъдието в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната организация за развитие на правото и Асоциацията на българските административни съдии.

В работната среща се предвижда да участват представители на съдебно-обучителни институции от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора, преподаватели и съдии от Върховния административен съд и Административен съд София – град, участвали в проведените обучения по проекта.

В рамките на проекта бяха проведени обучения в присъствен и електронен формат, в които се включиха 90 административни съдии от цялата страна. Учебните материали на обученията са разработени от международен екип с участието на проф. д-р Сашо Пенов, декан на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Карло Гарбарино, преподавател в Университета Бокони, Милано, Италия, г-н Йордан Константинов, съдия във Върховния административен съд, и г-жа Ива Кечева, съдия в Административен съд София-град.

Сътрудничеството на Националния институт на правосъдието с Европейската банка за възстановяване и развитие датира от 2012 г., когато с подкрепата на ЕБВР беше разработена пилотна учебна програма, насочена към формиране на основни счетоводни познания за съдиите, които работят по делата за несъстоятелност. Изготвените обучителни ресурси се ползват и днес в текущото обучение на съдиите по тази тема.

Дневният ред на работната среща предвижда през първия ден представителите на съдебните обучителни институции и съдиите от региона да обменят професионален опит, добри практики и идеи, насърчаващи развитието на умения и компетентности в областта на данъчното право. Постигнатите резултати по проекта ще бъдат представени с оглед разработването на ефективни модели на сътрудничество и партньорство на Западните Балкани.

През втория ден срещата ще продължи с работна дискусия между ръководителите на съдебните школи от Западните Балкани и директора на Националния институт на правосъдието. Целта на дискусията е проучване на възможностите за успешно сътрудничество и партньорство в съдебното обучение в региона.

Skip to content