В периода м. септември – м. декември 2024 г. Националният институт на правосъдието организира поредица от обучителни дейности за съдебни служители от съдилищата и Прокуратурата на Република България.

Част от предлаганите обучителни дейности са с изцяло новоразработени учебни планове и това са темите, акцентиращи върху работата в гражданското деловодство, съдебното сътрудничество по наказателни дела, както и деловодната работа в Прокуратурата на РБ, както следва: „Гражданското деловодство в условията на ЕИСС“ (ID 4321), „Съдебно сътрудничество по наказателни дела“ (ID 4315) и „Документооборот и деловодна дейност в Прокуратурата на РБ“ (ID 3920). Надградено е учебното съдържание по темите, свързани с работата по административни дела във ВАС и административните съдилища в условията на е-правосъдие: „Основни аспекти в дейността на специализираната съдебна администрация  във ВАС и административните съдилища в условията на електронно правосъдие“ (ID 4322) и етичното поведение на съдебните служители в Прокуратурата на РБ: „Етично поведение на съдебния служител“ (ID 4318).

И през 2024 г. Националният институт на правосъдието предлага на новопостъпилите съдебни служители комбинирана обучителна форма, съчетаваща дистанционна самообучителна част, предоставяща обща теоретична подготовка (ID 4386), и присъствена, практически ориентирана част (ID 4372). Дистанционното самообучение е достъпно в Портала за електронно обучение на НИП (e-learning.nij.bg) и учебните материали са на разположение 24/7, давайки възможност на всеки участник да следва собствено темпо на работа в удобно за него време и място. Успешното завършване на тази част от обучението е необходимо условие за включване в присъствената част.

Наред с това, с цел повишаване дигиталната култура и компетентност на съдебните служители, НИП организира провеждането на поредица от уебинари: “Изграждане на съпътстващи системи в инфраструктурата на съдебната единица” (ID 4397), „Повишаване на дигиталната компетентност на съдебната администрация: автоматизация на процесите при електронния обмен на информация“ (ID 4394), „Повишаване на дигиталната компетентност на съдебната администрация: ефективна работа с Microsoft Word, Excel и Outlook“ (ID 4396), „Повишаване на дигиталната компетентност на съдебната администрация: съвременни методи за съхранение и обмен на информация“ (ID 4395).

При необходимост от съдействие можете да се обръщате към лицата за контакт за всяко конкретно обучение, посочени в „График на обученията“ на сайта на НИП.

Skip to content