Knowledge grows together with us

Висши магистрати, конституционни съдии и други представители на професионалната общност и академичните среди присъстваха на представянето на книгата на проф. д-р Пенчо Пенев „Съдебната власт – перспектива на българския модел“, което се проведе на 27 юни 2023 г. Това е първото от събитията, с които НИП отбелязва 20 години от създаването си.

„Книгата на проф. Пенев – първият директор на Института в периода 2004-2011 г., е пътеводител на промяната в новата българска история – ориентир за динамиката на процесите в съдебната власт, търсенията и изборите за утвърждаване на върховенството на правото“, изтъкна в приветствието си директорът на НИП Миглена Тачева.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова посочи, че е прочела книгата на един дъх и описа емоцията от преживяното с цитат на Холдън Колфийлд, героят на Джеръм Селинджар от „Спасителят в ръжта“: „Падам си по книга, дето, след като си я прочел, ти се ще авторът, който я е написал, да ти е страшно близък приятел, та да можеш да го повикаш по телефона, когато ти се поиска“.

Конституционният съдия Красимир Влахов определи книгата на проф. Пенев като „забележителен труд“ и допълни, че годините му като първия постоянен преподавател по гражданско право и процес в НИП са били най-съзидателните в неговото професионално развитие. Същото сподели и проф. Пенев – годините, през които е ръководил Института, са били „най-ползотворните“ в неговата дългогодишна кариера. „Днес НИП достигна своята институционална зрялост. Благодаря на всички, които поддържат високото ниво на професионализъм“, каза той.

За цялостния им принос в областта на правосъдието и особено за развитието и утвърждаването на НИП директорът на Института Миглена Тачева връчи отличия „Златна Темида“ на проф. Васил Мръчков и на проф. Пенчо Пенев.

Присъстващите на представянето получиха екземпляр от книгата и електронен сборник „Съдебната власт в практиката на Конституционния съд на Република България от 1991 до 2021 г.“ с автор проф. Пенчо Пенев. Екземпляр от книгата ще получат народните представители от 49-о Народно събрание, всички органи на съдебната власт и институционални библиотеки.

Книгата се разпространява безплатно!

Електронната версия на изданието „Съдебната власт – перспектива на българския модел“ е достъпна в Портала за електронно обучение на НИП, раздел „Виртуална библиотека“ – https://e-learning.nij.bg/mod/data/view.php?d=38&rid=796

Skip to content