Knowledge grows together with us

Европейската програма за обучение по права на човека на юристи на Съвета на Европа (програма HELP) организира електронно обучение за съдии, прокурори и адвокати от държавите членки на ЕС на тема „Въведение в защитата на основните права в Европа – взаимодействието между ЕКПЧ и Хартата на основните права на ЕС” по проект „HELP в ЕС III”, осъществяван с финансовата подкрепа на ЕС.

Обучителният курс, разработен от програма HELP през 2023 г., адресира потребностите от осигуряване на специализирано обучение в областта на защитата на основните права в контекста на приложението на ЕКПЧ и Хартата на основните права на ЕС, с фокус върху взаимодействието между двете системи. Той осигурява възможност за придобиване на задълбочени познания относно приложното поле и стандартите за защита на правата на човека, залегнали в основните правни инструменти на Съвета на Европа и ЕС в посочената област и цели да подпомогне правните специалисти в държавите членки на ЕС за ефективно прилагане на тези стандарти на национално ниво.

Курсът ще се проведе в електронен формат посредством обучителната платформа на HELP (http://help.elearning.ext.coe.int) за период от два месеца под ръководството на двама обучители – международни експерти.

Учебното съдържание на курса е практически насочено и интерактивно и ще бъде достъпно на английски език. Провеждането на обучението в трансграничен формат позволява интегрирането и на сравнително-правна перспектива на представяната проблематика.

На 13 и 14 ноември 2023 г. в Страсбург ще се проведе откриващата присъствена среща към курса, в рамките на която ще бъдат разгледани и обсъдени въпроси относими към съдържателните и методологическите му аспекти и ще бъде представена обучителната платформа на програма HELP. Работният език на срещата е английски.

Разходите за участие в откриващата среща се покриват по посочения проект на Съвета на Европа.

Подробна информация за целите и съдържанието обучението, както и програма на началната среща към него можете да откриете тук.

Предвидени са до 2 места за участие на български магистрати в трансграничното издание на курса.

Изискванията към участниците са много добро ниво на владеене на английски език и задължителност на участието в откриващата и в същинската част на обучението.

При интерес за участие в курса е необходимо в срок до 24 октомври 2023 г. да изпратите по ел. поща заявка (свободен текст), придружена от кратка информация на английски език за професионалния Ви опит в разглежданата област, до посоченото лице за контакт в НИП.

Лице за контакт: Корнелия Кирилова, тел. 02 9359 161, е-поща: k.kirilova@nij.bg

Skip to content