Knowledge grows together with us
На 22 април 2019 г. стартира обучението на Националния институт на правосъдието на тема "Европейска рамка по обезпечаване и конфискация по наказателни дела – настояще и бъдеще. Прилагане по отношение на Обединеното Кралство". 
 
Обучението се осъществява по проекта на НИП „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието”, изпълняван в рамките на Оперативна програма "Добро управление".
 
Обучението е разработено по предложение на Националните съдебна и прокурорска мрежи за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България и има за цел да допринесе за ефективното прилагане на законодателството, свързано с взаимното признаване на актове, постановени в производства с наказателноправен характер в държавите членки на ЕС, като се поставя акцент върху актовете за обезпечаване, конфискация и отнемане на имущество. 
 
Съдия Майкъл Хопмайер от Великобритания се включи като преподавател в обучението, като сподели опита на Обединеното кралство в обезпечаването и отнемането на незаконно придобито имущество. Съдия Хопмайер е сред водещите международни експерти,  участвали в изготвянето на новия Регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация. 
 
Съдия Ангелина Лазарова от Апелативния съд Варна, лице за контакт в Европейската съдебна мрежа, и  Десислава Гоцкова, главен експерт в Министерството на правосъдието, допълват преподавателския екип на обучението. Българските обучители ще разгледат практическите въпроси, свързани със обезпечаването и конфискацията на имущество, ролята на Европейската съдебна мрежа и Евроджъст. 
 
 
Съдия Хопмайер любезно предостави на Националния институт на правосъдието екземляр от последното издание на книгата "Облагите от престъплението" под редакцията на съдия Марк Съдърланд, съдия Майкъл Хопмайер и Рупърт Джоунс. Изданието е достъпно в  библиотеката на НИП.  

Skip to content