Knowledge grows together with us

Въвеждане на нов подход в обучителните курсове на НИП в областта на националното и европейското право

 

 

  •     Практически ориентирано обучение
  •     Нови курсове и дискусионни форуми
  •     Засилени участие на международни експерти в обученията

Новост в обучението по европейско право през следващата година е интегрирането на тази материя в курсовете за текуща квалификация на магистратите по конкретни теми от националното право. Този нов подход отговаря на необходимостта от практическа ориентация на обучението по европейско право в резултат на прякото му приложение от българските магистрати за петте години на членство в ЕС.  Утвърдилите се в последните близо 10 години програми в областта на основите на европейското право и съдебното сътрудничество по граждански и наказателни дела преустановяват своето съществуване в традиционния си вид. В същото време в съответствие със Съобщението на Комисията, посветено на новите измерения на европейското съдебно обучение от м. септември 2011 г ., е предвидено провеждането на практически семинари и дискусионни форуми, посветени на приложението на Семейния кодекс при действащото европейско законодателство, съотношението между нормите на ГПК, Кодекса за международното частно право и регламентите на ЕС.

Кратко представяне на съдържанието на програмите на тези практически семинари е дадено по-долу.

Приложението на съюзното право по наказателни дела  ще бъде разгледано с участието на международни експерти в рамките на изготвения проект по оперативна програма „Административен капацитет”.
Основните принципи на правото на ЕС, директният ефект и преюдициалното производство ще бъдат разгледани в поредица от регионални обучения на тема „Националният магистрат и пространството на свобода, сигурност и правосъдие”, които ще бъдат организирани по апелативни райони съвместно с Представителството на Европейската комисия.

Материалното право на ЕС – четирите основни свободи и общите политики - ще бъдат предмет на практическия семинар, организиран съвместно с Германската фондация за международно правно сътрудничество (IRZ).

Съотношението между правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, както и въпросите, свързани с бъдещото присъединяване на ЕС към Конвенцията  ще бъдат обсъдени в рамките на специализирано обучение с водещ лектор проф. Ян Бергман, съдия в Административен съд Баден – Вюртемберг, хоноруван професор по право и политика на Европейския съюз в университета в Щутгарт.
През 2012 г. ще се разшири сътрудничеството със Съвета на Европа за обучение по отделни текстове на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, във връзка със създаването на ефективни вътрешноправни средства за компенсация на щетите, претърпени от забавеното правосъдие. Планираните семинари ще се изготвят от лекторски екип, в който се предвижда участието на експерти от Съвета на Европа и съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
 

COM (2011) 551 Съобщение на Комисията до Европейския парламент и Съвета ”Изграждане на доверие в правосъдието в целия ЕС. Ново измерение на европейското съдебно обучение”.

Всички категории

Последни новини

Skip to content