Knowledge grows together with us

Международната академия за съдии към Университета в Хайфа, Израел, е създадена с цел поддръжка на професионалното развитие на магистратите и съдебната власт. Една от основните й дейности е организирането на годишни триседмични семинари, с изключителна насоченост към съдии от целия свят, в които се включват три курса.

През 2012 г. предложението е за следните три тематични курса:

1. Сравнително конституционно право І

Курсът предлага възможност за сравнения и критична оценка на различните теории – потенциално основание и възможни граници в условията на глобализация, намираща се в конкуренция с предизвикателствата на локалните правни системи;
Специалното внимание ще бъде насочено към юриспруденцията (и ролята) на над-националните съдилища, специално в контекста на Европейския съюз, сравнена с юриспруденцията (и ролята) на Върховните съдилища във федералните системи (като например САЩ, Канада и Германия).
 

2. Право, медицина и биоетика

Курсът ще даде възможност за анализ и критична оценка на различните етични и правни концепции,
способстващи придобиване на ценно познание за предизвикателствата при вземане на различни съдийски решения, свързани с грижата за здравето и медицинските й аспекти.

Специално внимание ще се обърне на правата на пациента в контекста на здравната грижа. Ще бъде детайлно обсъдена и Общата декларация на Юнеско за биоетиката и човешките права.

3. Право, медии и информационни технологии

Развитието на информационните технологии поставя предизвикателства към доминацията на правото, към териториалната структура на правните системи и към принципите на международното право. Средствата за масово осведомяване и социалните мрежи също въздействат върху правоприлагането. Курсът има за цел да представи и обясни взаимодействието между правото и информационните технологии, отговаряйки на въпроси като този как съществуващите доктрини се адаптират към предизвикателствата на новите технологии, какво е въздействието на медиите върху правосъдната система, как да се улесни прозрачността, достъпа до съдебна документация и до правосъдие като се гарантира правото на справедлив съдебен процес в съвременните информационни условия.

Съдиите, участници в Международната академия за съдии, са поканени да вземат участие и в интензивен съботно-неделен колоквиум – Общ правен колоквиум на Университета в Хайфа. Този колоквиум ще предостави възможността на съдии, правораздаващи в различни правни сфери, да обсъдят въпроси, относно взаимодействието и кооперирането между различните правни системи и юриспруденцията в международен план. Лектори ще бъдат международни съдии, представляващи различни институции, Европейския съд по правата на човека, Европейския съд и Международния наказателен съд.

Тук може да откриете допълнителна информация за събитието.

Skip to content