Knowledge grows together with us

С указ на Президента на Република Франция  от 24 юни 2014г., г-н Драгомир Йорданов, Директор на НИП, беше удостоен със званието „Кавалер на Националния орден за заслуги на Франция”.
Орденът връчи Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан на тържествена церемония в Резиденцията си в София на 19 ноември 2014г.
„Това отличие Ви се предоставя в знак на признателност за Вашите усилия в полза на укрепване на институционалните взаимоотношения между България и Франция и за насърчаване, в продължение на дълги години, опознаването на френския опит в контекста на съдебната реформа във Вашата страна. Този орден същевременно поощрява Вашите заслуги за популяризиране на франкофонията и нейните предимства в сферата на Вашата дейност.”
В своето слово посланикът подчерта професионалната отдаденост на г-н Йорданов за изграждане на една независима и високо професионална съдебна система, което се е превърнало в негова мисия. Също така бяха изтъкнати изградените тесни контакти с Националната школа на магистратурата на Франция и Националният институт на правосъдието.
В емоционалното си обръщение г-н Йорданов благодари на своите близки, семейството си, учители и колеги.
Изказа благодарност на първия си екип от четирима души и на всички, чиято всеотдайност и ентусиазъм са допринесли за това една неправителствена организация – ЦОМ, да завоюва име и авторитет както във вътрешен, така и в международен план, които са гарантирали неговото институционализиране като НИП преди точно десет години.  „Днес и екипът, и капацитетът, и резултатите на НИП са далеч по-големи и надхвърлят нашите мечти оттогава. Само за миналата година в различни учебни дейности на Института взеха участие над 6500 души. Вече девети випуск младши магистрати провежда своето начално обучение. Щастлив съм да виждам, че все още Институтът и съдебното обучение са кауза за мнозина и някои от нещата дори след 15 години продължават да се правят с новаторство и устременост, понякога дори с доза идеализъм.
Франция продължава, както и в началото, да бъде наш ориентир за развитие и едновременно с това наш стратегически партньор в областта на съдебното обучение.
Уважаеми колеги, членове на ВСС и на УС на НИП, благодаря за Вашата подкрепа в името на това съдебното обучение в България да бъде основен вектор за връщане на доверието и в правосъдието, и в справедливостта.
Господин Председател на ВКС и на УС на НИП, в края на Вашия мандат благодаря за подкрепата и съпричастието към каузата на съдебното обучение през всичките тези години.
Не на последно място, благодаря на нашите национални и международни партньори за така необходимата подкрепа, особено в моменти, когато нашите сили не стигат, а важните решенията трябва да бъдат взети.”

Skip to content