Knowledge grows together with us

Директорът на НИП, г-жа Миглена Тачева, участва в първото онлайн заседание на Управителния комитет на ЕМСО[1], което се проведе на 21.04.2020 г.

Управителният комитет на Мрежата удължи срока на преустановяване на всички присъствени обучителни дейности и срещи на ЕМСО до съдебната ваканция. Приветстван бе високият професионализъм и отдаденост на членовете в работните групи и подгрупи на ЕМСО за провеждането на тези мероприятия в онлайн среда чрез платформите за дигитално обучение и електронна комуникация.

Провеждането на Общото събрание на Мрежата под Хърватското председателство на Съвета на ЕС бе ключов въпрос за обсъждане от членовете на Управителния комитет. В съответствие с издадения на 9.04.2020 г. кралски указ, беше решено Общото събрание да се проведе в дистанционен електронен формат до края на м. юни т.г. Дневният ред на събранието ще включва приемане на годишните счетоводни отчети и проекта на бюджет за 2021 г. Всички останали въпроси във връзка с оперативната дейност на Мрежата ще бъдат обсъдени при възможност на присъствена конференция на директорите до края на годината.

В онлайн среща членовете на Управителния комитет на ЕМСО обсъдиха с координатора-съдебно обучение в ГД „Правосъдие и потребители“, г-жа Емануел Кретин-Маган въпроси, свързани с приоритетите на изготвяната Европейска стратегия за съдебно обучение с хоризонт до 2027 година. Бяха очертани цели в европейското съдебно обучение, отчитащи специфичните потребности на всички представители на професионалната общност. Отбелязано бе, че постигането на поставените цели в голяма степен зависи от предоставеното финансиране на съдебното обучение, което ще бъде предвидено в Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.


[1] Управителният комитет на ЕМСО е ключов управителен орган на Европейската мрежа за съдебно обучение, който решава стратегически въпроси, свързани със съдебното обучение на европейско ниво. Националният институт на правосъдието беше избран за член на Управителния комитет на ЕМСО с гласовете на обучителните институции и школи – членове на Мрежата на Общото събрание в Букурещ на 27 – 28 юни 2019 г.

 

Skip to content