Knowledge grows together with us

Заместник-директорът на Националния институт на правосъдието, г-жа Нели Маданска и посланикът на Кралство Норвегия в България, Н.пр. Гюру Катарина Викьор откриха тридневния годишен Форум за правосъдие и права на човека.  Събитието, което се превръща в традиционно за НИП, е основен акцент на проект ‘’Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи в Националния институт на правосъдието’’, Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г., Програмна област BG 14. 

Началото на Форума събра над 100 съдии, прокурори, следователи, адвокати, представители на  неправителствените организации и държавни институции, преподаватели в областта на правата на човека, магистрати от страни-членки на Европейския съюз.

Ключови послания към участниците отправиха ръководителите на държавните институции, които традиционно се възприемат като символ на върховенството на закона и закрилата на човешките права: Председателят на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов, Министърът на правосъдието г-н Христо Иванов, Омбудсманът на Република България г-н Константин Пенчев, председателят на Комисията по правни въпроси на ВСС г-жа Юлиана Колева, Главният инспектор на Инспектората на ВСС г-жа Теодора Точкова, председателят на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова. Поради служебна ангажираност, Главният прокурор г-н Сотир Цацаров бе изпратил приветствие към участниците, в което изразява оценката си както за значимостта на Форума, така и  за необходимостта от пълноценен диалог между различните власти, представителите на неправителствените организации и професионалните сдружения на магистратите за решаването на актуалните проблеми, свързани със защитата на правата на човека.

В обръщението си към присъстващите, , Н. Пр. Гюру Катарина Викьор, изрази намерението на Кралство Норвегия и занапред да подкрепя инициативите на България за защита на правата на човека и утвърждаване на принципите за недискриминация на уязвимите групи.

Председателят на Върховния касационен съд отправи послание за важността на това съдебната система да работи за преодоляване на предразсъдъците, за приемане на различията и за равно третиране на всички хора, което е в основата на всяко цивилизовано общество.

Министърът на правосъдието г-н Христо Иванов и Омбудсманът г-н Константин Пенчев акцентираха върху необходимостта от бъдещи законодателни промени в посока въвеждане на по-ефективни гаранции за защита правата на лицата с увреждания и развитието на детското правосъдие у нас.

Г-жа Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, подчерта решаващата роля на Националния институт на правосъдието за повишаване на капацитета на съдебната система, чрез обучение на магистратите.

Председателят на Комисията по правни въпроси на ВСС г-жа Юлиана Колева коментира защитата на правата на човека в контекста на актуалния обществен проблем, свързан с разрешаването и използването на специални разузнавателни средства. Тя изказа благодарност към Националния институт на правосъдието за ангажимента му да проведе обучение по тази тематика.

Бавното правосъдие бе акцентът в обръщението на Главния инспектор на ИВСС г-жа Теодора Точкова: “Разглеждането на делата в разумен срок следва да бъде цел на всяка магистратура, респективно цел на всеки отделен магистрат. Доколкото правомощие на Инспектората е да съблюдава за спазване на законоустановените и разумни срокове за разглеждане и приключване на делата и преписките на прокурорите и следователите, намирам за особено значими усилията на НИП за провеждане на обучения в областта на защитата на правата на човека”.

Skip to content