Knowledge grows together with us
Новата съдебна учебна година в НИП бе открита официално днес – виртуално прага на Института прекрачиха 31 кандидати за младши съдии, 38 кандидати за младши прокурори и 33 кандидати за младши следователи, които започнаха 9-месечното си задължително първоначално обучение. Тържеството бе открито с минута мълчание в памет на големия юрист и приятел Евгени Диков, член на Управителния съвет на НИП и член на ВСС, който миналата сряда загуби битката с COVID-19.
С пожелания за здраве и успешно обучение приветствия към бъдещите младши магистрати отправиха директорът на НИП Миглена Тачева и членове на Управителния съвет на Института - главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието и пазител на държавния печат Десислава Ахладова. Протойерей Николай Георгиев благослови началото на новата съдебна учебна година.
„През изминалите месеци на извънредност дигиталното съдебно обучение се утвърди като единственото възможно решение, което осигурява спазването на мерките за превенция и лична безопасност, и дълга да обучаваме и да се обучаваме. През идните месеци ще продължим да работим електронно, като прилагаме иновативни решения в обезпечената от НИП технологична среда”, обърна се директорът на Института към кандидатите за младши магистрати.
Миглена Тачева призова бъдещите младши магистрати да са спокойни и убедени, че „това е вашият НИП, на който може да разчитате за подкрепа 24/7, независимо къде се намирате физически”. „НИП не е само сграда, съдебни служители и преподаватели, нито хартиените помагала, които ежедневно ще ползвате. НИП е виртуалната класна стая на преподавателя, видео-урокът, който сте проследили, телефонният разговор с работещи в Института колеги, онлайн срещите, дискусионният форум между вас и преподавателя, електронните наръчници и помагала”, обясни тя на кандидатите за младши магистрати, които ще се обучават дистанционно до края на март 2021 г.
Ролята на постоянните преподаватели в НИП като дигитални обучители не е нещо ново, предизвикателството е в дългия период от време. „Убедена съм, че заедно с отговорност и отдаденост ще се справим”, подчерта директорът на Института.
Днешната нормалност Миглена Тачева описа с цитат на един от най-големите съвременни романисти Харуки Мураками: „И когато бурята свърши, няма да си спомняш как си излязъл от нея, как си успял да оцелееш. Дори няма да си сигурен дали бурята наистина е свършила. Но едно нещо е сигурно! Когато излезеш от бурята, няма да бъдеш същият човек, както когато си влязъл в нея. Да те промени - това е всичко, за което идва твоята буря..."
„Да, тази буря ни дава и възможност за промяна. Всичко е в нашите ръце и зависи от нас! Вярвам, че заедно, здрави, силни и с вяра, имаме енергията и вдъхновението да вървим напред и да развиваме различното съдебно обучение!”, изтъкна директорът на НИП.
Отец Николай отправи топли и сърдечни благопожелания в Деня на Св. Андрей Първозвани - първият апостол, призован и тръгнал след Исус Христос, защото е знаел, че това е истината. „Следвайте истината и правосъдието ... Работете достойно за майка България и всички хора”, прикани той бъдещите младши магистрати.
Главният прокурор Иван Гешев им пожела да не загубят усета си към проблемите и болката на хората, да не позволяват да ги разделят и да се съмняват във всичко. „Законът е средството, с което трябва да постигнете справедливост”, каза Иван Гешев и ги предупреди да не очакват благодарност, когато я постигнат. Главният прокурор призна, че завижда на кандидатите за младши магистрати за интересното време, което им предстои.
Правосъдният министър Десислава Ахладова призова бъдещите младши магистрати неуморно да черпят от новите знания и възможностите, които НИП им предоставя. „Много съзидателен труд се крие зад престижа на Института. Само знанието ще Ви направи ценни хора”, каза министър Ахладова и им пожела да отстояват независимостта си.
Директорът на дирекция „Начално и въвеждащо обучение” Незабравка Стоева представи постоянните преподаватели в НИП – магистратите с дългогодишен професионален опит и безспорен авторитет Ангелина Лазарова, Искра Билярска, Нина Янева, Румяна Тозова и Бисерка Стоянова.

 

Всички категории

Последни новини

Skip to content