Knowledge grows together with us

    Ефективни отговори на тероризма в областта на наказателното правораздаване, основани на върховенството на закона са фокуса на двудневен семинар, организиран от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съвместно с Националния институт на правосъдието в България на 6 и 7 октомври 2015 г. в София.

    Около 30 представители на национални служби за борба с тероризма взеха участие в обучението, като се съсредоточиха върху Глобалния форум за борба с тероризма и Меморандума от Рабат за добри практики за ефективно противодействие на тероризма от страна на наказателното правосъдие. Експерти в областта на наказателното правораздаване представиха добри практики за противодействие на тероризма от Босна и Херцеговина, Германия, Нидерландия, Полша, Обединеното кралство и Съединените щати.

    “Днешното обучение има за цел да представи международно признати най-добри практики, които демонстрират баланса между върховенството на закона и ефективна превенция и противодействие на тероризма,” каза българският постоянен представител към ОССЕ посланик Светослав Спасов във встъпителните си думи. “Благодарение на многоаспектния си подход на сътрудничество към сигурността, ОССЕ е особено добре подготвена да подкрепя международни усилия в отговор на глобални заплахи като тероризма.”

    Дискусиите по време на обучението се съсредоточиха върху области като ефективна координация на правителствени служби на национално ниво и значението на международното сътрудничество, особено по отношение на тероризма. Обучението изведе на преден план също така и необходимостта от програми за защита на свидетели, пострадали и други страни – участници в дела за тероризъм, както и за стимули за заподозрените в тероризъм да сътрудничат с държавните органи при разследването и преследването на престъпления на тероризъм.

    Всички участващи държави-членки на ОССЕ и партньори за сътрудничество се ангажираха да продължават международното сътрудничество с цел насърчаване на ефективно противодействие, основано на върховенството на закона, от страна на органите на наказателното производство като част от глобалната стратегия за противодействие на тероризма.
 

 

Skip to content