Knowledge grows together with us

ЕС влага близо два милиона за ефективна съдебна система у нас
 

Над 360 магистрати и повече от 200 съдебни служители ще придобият нови знания, като част от мерките за повишаване на ефективността на съдебната сиситема. Те ще бъдат обучени по проект „Укрепване на eфективността на съдебната система чрез обучение без граници”.

Бюджетът, осигурен за по-ефективна съдебна система и нейното укрепване, е в размер на 1 858 544, 056 лв.
Проектът се осъществява от Националния институт на правосъдието /НИП/ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, подприоритет 2.4. „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”. По този повод в София се състоя пресконференция, в която участва заместник-директорът на НИП и ръководител на проекта Стоил Пашкунов.

По думите му, овладяването на европейския опит в ефективното прилагане на законодателството на Европейския съюз  е от изключително важно значение за осъществяване на правораздаването у нас.

По време на проекта ще си партнираме с редица европейски организации – Националната школа на магистратурата – Франция, Школата за съдебно обучение – Мадрид, Испания Центъра за правно обучение – Испания, Центъра за съдебно обучение – Португалия, Висшия съвет на магистратурата – Италия, Европейската правна академия – Трир, Германия , Министерството на правосъдието на провинция Бавария – Германия, Центъра за съдебно обучение – Белгия, Европейския институт за публична администрация – Люксембург, Европейската мрежа за съдебно обучение Националния институт на магистратурата – Букурещ, Румъния, , Министерството на правосъдието на Словения, както и Националната школа за съдии и прокурори – Полша, посочи Пашкунов.
Като резултат очакваме повишена професионална квалификация на магистратите и съдебните служители в областта на европейското право, обобщи ръководителят на проекта.
   

За провеждането на обученията в България НИП ще бъде подпомогнат от Дипломатическия институт на МВнР и Института по публична администрация по силата на споразумение за сътрудничество между трите организации.
В партньорски школи в държави-членки на ЕС обучение ще преминат 200 магистрати и 85 съдебни служители.
У нас магистратите ще бъдат обучени на поведенчески анализ, психология и език на тялото, както на стратегическо планиране и бюджетно финансиране в съдебната система.
Част от обученията в чужбина ще бъдат по теми, засягащи борбата с корупцията и нарушаването на етиката в публичния сектор.

За това кой е отговорен за ефективното администриране на правосъдието в съдилищата и прокуратурите и за това каква е актуалната съдебна практика на съдилищата на ЕС, както и правните и технически аспекти на киберпрестъпленията, също са предвидени обучения.

У нас съдебните служители ще бъдат обучавани на протокол и етикет, както и на стратегическо планиране и бюджетно финансиране в съдебната система. В чужбина те ще получат нови знания по лидерски умения, анти корупция, нарушаване на етиката в публичния сектор, електронно правосъдие и др.

 

Skip to content