Knowledge grows together with us

ЕС влага близо два милиона за ефективна съдебна система у нас

Общо 361 магистрати и 299 съдебни служители ще придобият нови знания в насока за по-ефективна съдебна система. Те ще бъдат обучени по проект „Укрепване на eфективността на съдебната система чрез обучение без граници”.
Бюджетът, осигурен за по-ефективна съдебна система и нейното укрепване, е в размер на 1 858 544, 056 лв.
Проектът се осъществява от Националния институт на правосъдието /НИП/ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, подприоритет 2.4. „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”.
За провеждането на обученията в България НИП ще бъде подпомогнат от Дипломатическия институт на МВнР и Института по публична администрация по силата на споразумение за сътрудничество между трите организации.
В партньорски школи в държави-членки на ЕС обучение ще преминат 200 магистрати и 85 съдебни служители.
У нас магистратите ще бъдат обучени на поведенчески анализ, психология и език на тялото, както на стратегическо планиране и бюджетно финансиране в съдебната система.
Част от обученията в чужбина ще бъдат по теми, засягащи борбата с корупцията и нарушаването на етиката в публичния сектор.
За това кой е отговорен за ефективното администриране на правосъдието в съдилищата и прокуратурите и за това каква е актуалната съдебна практика на съдилищата на ЕС, както и правните и технически аспекти на киберпрестъпленията, също са предвидени обучения.
У нас съдебните служители ще бъдат обучавани на протокол и етикет, както и на стратегическо планиране и бюджетно финансиране в съдебната система. В чужбина те ще получат нови знания по лидерски умения, анти корупция, нарушаване на етиката в публичния сектор, електронно правосъдие и др.
 

Skip to content