Knowledge grows together with us

   В рамките на мащабен проект на стойност 1 858 544, 056 лв, Националният институт на правосъдието обучи 361 магистрати и 299 съдебни служители. Всичко това стана само за няколко месеца в рамките на проекта „Укрепване на eфективността на съдебната система чрез обучение без граници”.

   Проектът бе осъществен от Националния институт на правосъдието /НИП/ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, подприоритет 2.4. „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”.

   В рамките на този проект специализирани обучения в страната преминаха 375 магистрати и съдебни служители по теми, касаещи управлението на бюджета на органите на съдебната власт, стратегическото планиране, поведенически анализ, психология.

   Другата основна дейност бяха обученията и стажовете за магистрати и съдебни служители в  13 партньорски организации в страни-членки на Съюза. Така беше дадена възможност на 200 магистратии 85 съдебни служители да участват в семинари по актуалните за Европа и света проблеми. Бяха дискутирани теми като трафика на хора, особено в контекста на миграционния натиск, корупцията, противодействието на радикалния тероризъм и компютърните престъпления.

   По време на заключителната пресконференция заместник-директорът на НИП Стоил Пашкунов подчерта, че изготвеният анализ ще послужи за основата за планирането на обученията в годишните календари на НИП в рамките на следващия програмен период и реализацията на проекти по ОП "Добро управление".

   Според него изключително важно е било партньорството по проекта с Националната школа на магистратурата – Франция, Школата за съдебно обучение – Мадрид, Испания, Центъра за съдебно обучение – Португалия, Висшия съвет на магистратурата – Италия, Европейската правна академия – Трир, Германия, Министерството на правосъдието на провинция Бавария – Германия, Центъра за съдебно обучение – Белгия, Европейския институт за публична администрация – Люксембург.

   Според проф. Цветан Давидков – външен експерт по проекта, обученията са оценени изключително високо, като общата оценка е малко над отличен 5. 70.

 

Skip to content