Knowledge grows together with us

21 кандидати за младши съдии и 31 кандидати за младши прокурори започнаха днес учебната година в Националния институт на правосъдието.
В рамките на 9-месечния курс бъдещите младши магистрати се обучават в дисциплините гражданско право и процес и наказателно право и процес, като обучението е изцяло с практическа насоченост и с цел да ги въведе в реалната работна среда на съдебните органи. „Обучението включва много практически занимания и симулиране на процеси. Целта ни е да подготвим пълноценно младшите магистрати да правораздават, а не да се учат на гърба на гражданите”, каза директорът на НИП Драгомир Йорданов.
Това е третият випуск кандидати за младши магистрати, съгласно реформата в задължителното първоначално обучение, влязла в сила с промяна на ЗСВ от 1 януари 2012г. и девети випуск от създаването на института.
„Подгответе се така, че да въздавате справедливост”, каза в приветствието си към младите бъдещи магистрати председателят на ВКС и председател на УС на НИП проф. Лазар Груев. „Имате късмета да случите на един от най-добрите преподавателски състави”, отбеляза Главният прокурор Сотир Цацаров.  А министърът на правосъдието Христо Иванов препоръча в бъдеще институтът да се занимава с аналитична дейност, като би могъл да се превърне в think tank за съдебната система, каквото е развитието на аналогични съдебни школи в Европа. Церемонията уважи и представляващият ВСС г-жа Соня Найденова, която приветства кандидатите за младши магистрати за решението им да се посветят всеотдайно на тази отговорна професия.
Тази година Националният институт на правосъдието отбелязва 10 години от създаването си, и 15 години от създаване на неговия предшественик Центъра за обучение на магистрати. За този период през института са преминали начално обучение общо 632 младши магистрати, от които 280 младши съдии, 280 младши прокурори и 72 младши следователи.
 

 


 

Skip to content