Knowledge grows together with us

Делегация от Косовския съдебен институт, ръководена от директора му г-н Ладвим Красничи е на двуседмично учебно посещение в Националния институт на правосъдието.
 
Посещението се организира по линия на проект, финансиран от Европейската комисия.

Споделянето на добри практики, свързани с цялостната дейност на НИП – начално и текущо обучение на магистрати, дистанционното обучение като съвременна алтернатива за друга форма на обучение, изготвяне на учебни програми и методи, обучение на съдебната администрация и развиване на активно институционално и международно сътрудничество са сред основните теми от интерес за косовските колеги.
 
Като част от програмата за обмен се предвижда тридневна среща в НИП в дирекция „Учебно-информационен център”, където българските колеги ще предадат своя опит с представяне на организацията на Документационния център, използваните системи за достъп до база данни с различни материали, законодателство, съдебна практика, както и методика за провеждане на дистанционни обучения.
 
Паралелно, друга група от косовската делегация ще се запознае пряко с функционирането на съдебната система в България, като посети съдебни органи в София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново и ще има възможността в дискусионен формат да опознае добри практики, които да са от полза за Косовския съдебен институт.

Директорът на НИП, г-н Драгомир Йорданов посрещна и запозна косовските колеги със структурата и организацията на Националния институт на правосъдието, споделяйки 10-годишния опит на развитие на института в етапите на предприсъединителния период и след присъединяване на България като страна членка в Европейския съюз. Той подчерта, че най-доброто сътрудничество между две сродни организации е споделянето на натрупания опит, който да послужи за пример при развиване на собствени дейности.

Skip to content