Knowledge grows together with us

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НА 29.05.2013 Г. В Х-Л „ГЛОРИЯ ПАЛАС” СТАРТИРА СЕМИНАР С ЧУЖДЕСТРАННИ ЕКСПЕРТИ ПО ПРОЕКТ ПО ОПАК „КОМПЛЕКСНА И УСТОЙЧИВА ПРОГРАМА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МАГИСТРАТИТЕ, В КОНТЕКСТА НА ПЪЛНОПРАВНОТО ЧЛЕНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”
 

 

    На 29.05.2013 г. в конферентната зала на х-л «Глория Паласа» стартира обучение с международно участие, на тема „Активен подкуп в публичния сектор. Търговия с влияние. Корупция в съдебната система. Корупция във футбола”. Обучението е първото от планираната поредица обучения, организирани в рамките на осъществявания от Националния институт на правосъдието проект „Комплексна и устойчива програма за обучение на магистратите, в контекста на пълноправното членство в Европейския съюз" и е предназначено за 35 съдии, прокурори от окръжните съдилища и прокуратури, съдии и прокурори от специализираните наказателни и апелативни съд и прокуратура, както и следователи. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Лектори в обучението ще бъдат водещи експерти в областта на европейското право на Академията по Европейско право (Трир), с която Националния институт на правосъдието има подписано споразумение за сътрудничество по проекта. – г-н Алан Бакарезе – специален съветник и експерт в областта на антикорупцията и г-н Ян Хрубала – председател на Специализирания наказателен съд, разглеждащ корупционни дела в Словакия.
Ще бъдат дискутирани въпросите, свързани с корупцията в публичния и частния сектор, използването на косвени доказателства, както и европейската правна уредба за борба с корупцията в спорта
    В обучението ще участват като лектори и двама български съдии – обучители в областта на наказателното право – г-н Красимир Шекерджиев – съдия в Софийския апелативен съд, командирован във Върховния касационен съд и дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието и г-жа Даниела Борисова – съдия в Софийски районен съд, командирована в Софийски градски съд, участвала в организираното в рамките на проекта „Обучение на обучители”. Българските експерти ще засегнат темите, свързани с корупционните престъпления – международна правна рамка, активния подкуп в публичния сектор, както и въпросите, засягащи търговията с влияние.

    Проектът има за цел утвърждаване ролята на българския магистрат в правната система на Европейския съюз и повишаване на квалификацията, уменията и компетентностите за прилагане на съюзното право в наказателните, гражданските и административните производства. В рамките на проекта в периода м. май – м. ноември 2013 г. е предвидено провеждането на поредица от 13 обучения, предназначени за съдии, прокурори и следователи, засягащи прилагането на правото на ЕС по наказателни, граждански и административни дела.
 

 

 

Skip to content