Knowledge grows together with us

Уважаеми колеги,

Уведомяваме Ви, че календарът на Националния институт на правосъдието за 2012 г. вече е публикуван на официалната Интернет страница (www.nij.bg), в раздел „График на обученията”.

С цел усъвършенстване на процедурата по заявяване на участие в дейностите на Текущото обучение на магистрати и в съответствие с препоръките на магистратите за осигуряване на по-равномерен достъп до обученията, въвеждаме следните промени в реда за подаване и одобряване на заявки за участие в обученията на национално ниво:

Подаване на заявки за участие:

Заявяването за участие в присъствените обучения на национално ниво през 2012 г., ще се извършва на два етапа, с изключение на обученията, планирани до 15 февруари, за които ще бъде изрично посочен краен срок за подаване на заявките и публикуване на практическата информация:

І-ви етап:
От датата на публикуване на календара до 01.02.2012 г. - за обучения, планирани в периода 15 февруари 2012 г. – юли 2012 г.

ІІ-ри етап:
От 01 юли до 01 август 2012 г. - за обучения, планирани в периода - септември – декември 2012 г.

Подаването на заявки за обучения по този ред не се отнася до прокурори, следователи и служители от прокуратурата, които се посочват от Върховна касационна прокуратура.

За всяко обучение е посочен срок за подаване на заявка за участие, целева аудитория, квоти, специфични условия за участие, както и лице за контакт (в раздел График на обученията”, съответно и в подразделите Календар на обученията и Преглед на обученията)

За всички допълнителни събития (форуми, семинари и др., които не са включени в календара на НИП), ще се публикува отделна информация, с посочен срок за подаване на заявки за участие.

Всеки участник има право да изпраща до 6 заявки за участие за цялата учебна година. Заявки, изпратени, извън посочените срокове и брой, няма да бъдат класирани. Заявката следва да бъде одобрена от прекия административен ръководител или негов представител.
Класиране на участниците в обученията:

След получаване на заявките, служител на НИП извършва класиране на участниците, съгласно общите и специфичните условия за участие в обученията (достъпни в раздел „Текущо обучение на магистрати”):

•    Относимост на материята и областта, в която работи съответният кандидат, с темата на обучението;
•    Кандидатите да не са участвали в предходните 2 години в същия курс на обучение;
•    Максималният брой участия във всички обучения на национално ниво за текуща квалификация на магистрати е до три пъти годишно. При отчитане на броя на участията не се включват различните форми на дистанционни и регионални обучения, както и допълнителните форуми и дейности, организирани от НИП.
•    При по-голям брой заявки за участие от обявените места, предимство имат заявките, пристигнали по-рано.

С цел равномерно разпределение на магистратите в обученията, общият принцип на класирането в семинарите на национално ниво ще се извършва пропорционално на броя на съдиите (съответно държавни съдебни изпълнители/съдии по вписванията) от района на съответния апелативен, окръжен или административен съд. При постъпване на повече заявки от един и същи съдебен район, при класирането ще се отчита времето на получаването им. Ако квотата на съответния съд/съдебен район не бъде запълнена в посочените срокове, ще бъдат поканени резервни участници от друг съдебен район.

Най-късно в едномесечен срок преди датата на съответния семинар, на официалната Интернет страница в раздел „Текущо обучение на магистрати”, подраздел „Практическа информация”, както и в Подраздел „Преглед на обученията, като активен линк „Програма”, ще можете да откриете:

•    списък с одобрените за участие кандидати;
•    списък с резервни участници;
•    списък на кандидатите, които не отговарят на условията за участие (напр. поради неотносимост на материята, предишно участие в този курс, превишаване на максимално допустимия брой участия за 1 година, или извън кръга на целевата аудитория на конкретното обучение)
•    програма на обучението;
•    конкретна практическа информация за провеждане на обучението.

Всички категории

Последни новини

Skip to content