Knowledge grows together with us
     

 

През м. април 2019 г. Националният институт на правосъдието организира поредица от обучения, насочени към развиване на уменията и професионалната компетентност на съдиите, прокурорите и служителите на разследващите органи относно актовете, постановени в производствата с наказателноправен характер в държавите членки на ЕС. 

 

Обученията са разработени по проекта на НИП „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието”, финансиран по Оперативна програма „Добро управление”.

 

1. Обучение „Инструменти на ЕС за взаимно признаване на актове, постановени в производства с наказателноправен характер – практически аспекти”, 17-19.04.2019 г. 

 

Място на провеждане: хотел „Бест Уестърн Плюс Хотел Експо”, гр. София, бул. „Цариградско шосе”, № 149

Срок за заявяване на участниците: 08.04.2019г.

Лице за контакт: Мария Найденова, програмен координатор, дирекция „Текущо обучение и международен обмен на магистрати”, тел. 02/9359105, е-поща: m.naydenova@nij.bg 

 

2. Обучение „Европейска рамка по обезпечаване и конфискация по наказателни дела – настояще и бъдеще. Прилагане по отношение на Обединеното кралство”, 22-23.04.2019 г. 

 

Място на провеждане: гр.София, хотел „Даунтаун”, бул. „Васил Левски”, № 27

Срок за заявяване на участниците: 07.04.2019 г.

Лице за контакт: Диляна Петровска, младши експерт, дирекция „Текущо обучение и международен обмен на магистрати”, тел. 02/9359007, е-поща: d.petrovska@nij.bg 

 

Обученията са разработени по предложение на Националните съдебна и прокурорска мрежи за международно сътрудничество по наказателни дела. Експертният екип от преподаватели, разработили учебните планове, включва Божидар Джамбазов, прокурор във Върховна касационна прокуратура, Ангелина Лазарова, съдия в Апелативен съд Варна, Национално лице за контакт на НСММСНДРБ, Татяна Грозданова-Чакърова, съдия в Окръжен съд София и член на НСММСНДРБ и Десислава Гоцкова, главен експерт към Министерството на правосъдието. 

 

Европейските правила по обезпечаване и конфискация по наказателни дела, британският опит и потенциалното влияние на Брекзит ще бъдат представени от съдия Майкъл Хопмайер, водещ експерт в областта на икономически престъпления и конфискацията на незаконно придобито имущество в Обединеното кралство. Съдия Хопмайер е сред международните експерти на Европейския съюз, участвали в изготвянето на новия регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация. 

3. Обучение на тема „Престъпления, извършвани чрез използването на информационни и компютърни технологии. Киберпрестъпления. Измами с банкови карти. Виртуални валути”, 22-24.04.2019 г. 

 

Място на провеждане: хотел „Бест Уестърн Плюс Хотел Експо”, гр. София, бул. „Цариградско шосе”, № 149

Срок за заявяване на участниците: 05.04.2019 г.

Лице за контакт: Виктория Ангелова, програмен координатор, дирекция „Текущо обучение и международен обмен на магистрати”, тел. 02/9359178, е-поща: v.luleva@nij.bg 

 

Обучението е насочено към съдии, прокурори, следователи и служители на Министерство на вътрешните работи, които работят по дела за престъпления, извършвани чрез използването на информационни и компютърни технологии.

 

Учебният план на обучението е разработен от Ваня Несторова, прокурор при Върховна касационна прокуратура, Пламен Дацов, съдия в Апелативен съд София и експерти към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” при Министерство на вътрешните работи. 

 

Заявяването за обученията  се осъществява чрез попълване на електронна заявка, достъпна на интернет страницата на Института (www.nij.bg), раздел График на обученията, подраздел Заявка за участие.

 

Skip to content