Knowledge grows together with us

Днес е третият ден от полуфинала на международното състезание ТЕМИС, което се провежда в Националния институт на правосъдието. Програмата започна с презентация на българския отбор, в който участват младшите съдии Константина Христова, Светослав Иванов, Боряна Христова под ръководството на постоянния преподавател съдия Илияна Балтова. 

 

Бъдещите магистрати представиха пред журито и своите колеги от 9 страни членки на ЕС темата „Право на достъп до съд, а не право да се обижда – как да се справим с жалбоподатели, които използват обиден език към съда”. 

 

Освен задълбочено изложение по темата, презентацията на българския отбор включваше прожекцията на късометражен филм, изготвен в традицията на монохромния черно-бял стил на нямото кино от 20-те години на миналия век. Сценарият и режисурата на филма са дело на  постоянния преподавател  на кандидатите за младши прокурори и ръководител на театрална група "Юстиция" към НИП, Диана Мицканова, а реализацията  е изцяло на участниците в българския отбор. 

 

Съдия Татяна Грозданова, постоянен преподавател по наказателно право и наказателен процес на кандидатите за младши съдии и Мария Димитрова, правителствен агент в Дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ допринесоха за отличната подготовка на отбора.

 

Освен българския тим, презентации днес ще направят отборите на Унгария, Португалия и Финландия.

 

 

Skip to content