Knowledge grows together with us

На 9.03.2016 г. успешно приключи дейност 1.3, "Централизирани обучения" по проекта „Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи в Националния институт на правосъдието”, осъществяван от Националния институт на правосъдието с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г.

 

В рамките на тригодишния период на изпълнение на проекта бяха проведени над 35 обучения, фокусирани върху прилагането на стандартите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи С оглед засиления интерес на българските магистрати към тематиката на обученията, в заключителната фаза на проекта през 2016 г. бяха организирани четири допълнителни централизирани обучения, посветени на специфични въпроси на правоприлагането, произтичащи от осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу Българиявътрешноправни средства за защита, ефективност на разследването, разумна продължителност на делата, защита на правото на собственост . В семинарите обучения участваха български преподаватели, съдии и прокурори от върховните инстанции. По време на семинарните сесии беше осигурена непрекъсната online връзка към портала www.humanrights.bg., създаден в рамките на съвместната инициатива с Министерството на правосъдието по проекта  "Укрепване на националните компенсаторни мерки при твърдени нарушения на Конвенцията за правата на човека и основните свободи на Съвета на Европа и капацитета за изпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека". Технически връзката с портала, посветен на правата на човека, се осъществи посредством инсталирането на 30 лаптопа, доставени по проекта за целите на обучението.

 

Статистиката на проведените обучения показва, че за тригодишния период на изпълнение на проекта са обучени 941 магистрати (съдии, прокурори и следователи) и 229 други експерти, които подлежат на обучение в НИП, съгласно Закона за съдебната власт (служители на Министерството на правосъдието, съдии по вписванията, държавни съдебни изпълнители, съдебни и прокурорски помощници,  други съдебни служители).

Skip to content