Knowledge grows together with us

В периода 18 – 26 април 2017 г. в Националния институт на правосъдието се проведе Европейска седмица на съдебното обучение, посветена на подписването на Договора за присъединяването на България към Европейския съюз на 25.04.2005 г. и десетгодишнината от влизането му в сила на 1 януари 2007 г. 

 

Европейската седмица на съдебното обучение включи събития, насочени към ефективното прилагане на правото на ЕС и спазването на стандартите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Обучителните дейности бяха осъществени в рамките на проекта „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието”, изпълняван по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, средствата на бюджета на Националния институт на правосъдието, както и с подкрепата на Европейската мрежа за съдебно обучение.
 
Европейската седмица е продължение на стартиралите през м. март т.г. пилотни обучения по Европейско право, с участието на съдия Александър Арабаджиев от Съда на ЕС и съдия Александър Корнезов от Общия съд на ЕС. 
 
В организираните събития участие взеха 304 съдии, прокурори, служители на Министерството на правосъдието и Министерство на вътрешните работи, съдебни и прокурорски помощници, адвокати, както и 8 магистрати от други страни-членки на ЕС.
 
Каталог на събитията, включени в Европейската седмица на съдебното обучение:
 
1. Актуални тенденции в практиката на ЕСПЧ по административноправни въпроси
Лектор: съдия Йонко Грозев от Европейския съд по правата на човека
18.04.2017 г. 9.30 – 12.30 ч.
Обучението се осъществи по проект „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието" ив него взеха участие 29 участници (2 съдии, 5 прокурори, 5 служители на МП, 1 съдебне помощник, 3 прокурорски помощници и 13 съдебни служители)

2. Актуални тенденции в практиката на ЕСПЧ по наказателноправни въпроси
Лектор: съдия Йонко Грозев от Европейския съд по правата на човека
18.04.2017 г. 14.00 -17,30 ч. 
Обучението се осъществи по проект „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието" и в него взеха участие 47 участници (15 съдии, 4 прокурори, 8 служители на МП, 6 съдебни помощници, 1 прокурорски помощник и 13 съдебни служители)


3. Прилагането на принципа "Nе bis in idem" при конкуренция между наказателната отговорност и административнонаказателната отговорност спрямо едно лице за едно и също деяние. Преглед на  практиката на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека
Лектор: съдия Галина Захарова от Върховния касационен съд
19.04.2017 г. 
Обучението се осъществи по проект „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието" и в него взеха участие 45 съдии
 
4. Публична лекция на съдия Марияна Кънчева, Общ съд на ЕС на тема "Административният съдия и Европейският съюз. Обща система на европейското административно правосъдие"
20.04.2017 г.
Обучението се финансира чрез средствата от бюджета на Националния институт на правосъдието и в него взеха участие 21 участници (3 съдии, 5 съдебни помощници и 13 адвокати)
 
5. Ролята на националния съдия и механизми за определяне приложимостта на правото на ЕС. Тълкуване на правото на ЕС. Практиката на Съда на ЕС като източник на правото на ЕС
Лектор: доц. д.ю.н. Ат. Семов
20.04. 2017 г.
Обучението се финансира чрез средствата от бюджета на Националния институт на правосъдието и в него взеха участие 33 участници (20 съдии и 13 съдебни помощници)

6. Международно сътрудничество по наказателни дела. Европейска заповед за арест
Лектори: съдия Лада Паунова от Върховния касационен съд, прокурор Величка Смилянова, от Върховна касационна прокуратура, прокурор Каролина Хлебарова от Върховна касационна прокуратура, съдия Татяна Грозданова, член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела и контактна точка за България в Европейската съдебна мрежа
24 – 26 април 2017 г., зала 201 на НИП
Обучението се финансира чрез средствата от бюджета на Националния институт на правосъдието и Европейската мрежа за събедно обучение, като в него взеха участие 42 участници (14 съдии, 15 прокурори, 2 служители на МВР, 3 съдебни помощници и  8 чуждестранни съдии и прокурори)
 
Инициативата се осъществява за първи път и предстои да бъде развивана с интересни дискусии и срещи.
 

Skip to content