Knowledge grows together with us
Създаденият през 1981 г. Европейски институт за публична администрация (ЕИПА) е уникален с това, че е подкрепян от администрациите на държавите-членки на ЕС и от Европейския съюз и Европейската комисия, които го финансират и имат представители в неговия Управителен съвет.
Първоначално ЕИПА оказа съдействие за обучението на българските магистрати в рамките на хоризонталния проект по програма ФАР за обучение на съдии по право на ЕС през 2001-02 г. По-късно НИП продължи да работи с експертите на Европейския център за обучение на съдии и адвокати в Люксембург, филиал на ЕИПА, в рамките на проект “Изграждане на способност и умения за прилагане на законодателството в областта на правосъдието и вътрешните работи” (2004-2005 г.) за специализирано обучение на магистрати. Този проект бе финансиран от Министерството на външните работи в Люксембург. Седем семинара целяха да предадат специфични правни познания и умения на съдии, прокурори и следователи. Българските участници имаха възможност за разменят становища с видни европейски експерти – практикуващи в сферата на съдебното сътрудничество по граждански и наказателни дела. Обучението допринесе за изграждане на нагласи, умения и знания у близо 70 магистрати и 18 от тях понастоящем са обучители в програмите на НИП.
Непосредствените резултати от проекта се проявяват в осъвременения курс “Съдебно сътрудничество по наказателни дела” на НИП, благодарение на обучението, което преминаха магистратите-лектори в този курс. В допълнение, през 2006 г. започна провеждането на пилотен курс “Съдебно сътрудничество по граждански дела”, който се реализира с участието на тези магистрати, които бяха обучени в рамките на проекта.
През 2006 г. проектът за техническо сътрудничество с ЕИПА, филиал Люксембург бе продължен. Обученията се фокусират както върху задълбочаване на знанията по ключовите теми за съдебното сътрудничество по граждански и наказателни дела, така и  върху интелектуалната собственост, документация на ЕС и вътрешен пазар.

Skip to content