Knowledge grows together with us


Стоил Пашкунов е заместник-директор на Националния институт на правосъдието от 2006 г. Член е на УС на Международната организация за съдебно обучение. Има специализации в САЩ и Швейцария. Ръководител е на проект „Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение”, изпълняван от Националния институт на правосъдието и финансиран по ОПАК, съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, който приключва тези дни.

- Г-н Пашкунов, Националният институт на правосъдието вече втора година изпълнява проект за повишаване на ефективността на правораздаването чрез обучение. С какви резултати приключвате?

- Проектът е с продължителност 22 месеца и се състои от два основни компонента - обучение на магистрати и съдебни служители в националните съдийски школи на страни от ЕС, а също и чуждоезиково обучение у нас. В тези дейности на проекта са взели участие над 1000 магистрати и съдебни служители, което е доста внушителна цифра. 260 магистрати и съдебни служители бяха обучени в страни от ЕС, 250 съдебни служители участваха в семинари в България и около 500 магистрати и съдебни служители - в езикови курсове в страната. За първи път изпращаме за обучение в Европа такъв голям брой магистрати и съдебни служители. От една страна, отговорихме на нарастващите нужди на българските магистрати за квалификация в общностното право. От друга - за тях е много важен контактът с чуждестранните им колеги, за да сравнят къде са и това да им даде мотивация за обучение и занапред. Проектът ни обхвана и териториално цялата страна, след като изработихме методика за подбор на участниците, така че в него имаха възможност да се включат магистрати и от най-малките населени места.

- Вашият институт има традиции в тази област.

- Разбира се, при реализацията на проекта ни беше от полза това, че нашият институт вече 15 години се занимава с квалификация на магистрати, има изградени традиции и опит, както и установени връзки с чуждестранни обучителни институции. Български магистрати се обучаваха в едни от най-големите правни школи в ЕС като Френската национална школа на магистратурата, Академията по Европейско право в Трир, Европейския институт за публична администрация – Люксембург, Центъра за правно обучение – Португалия, и др. Освен старите ни контакти НИП вече категорично работи в наднационална среда.

- Кои области на правото бяха включени в проекта?

- Същността на проекта се състои в това, че нашите магистрати получиха достъп до всички обучения, организирани от нашите европейски партньори за техните магистрати. Всички наши съдии, прокурори, следователи и съдебни служители имаха възможност да се запознаят предварително с темите на обученията и след това да кандидатстват в НИП съобразно професионалните си интереси и областта, в която работят. Все пак има определени теми, които предизвикаха по-голям интерес - борбата с организираната престъпност и корупцията, прането на пари, злоупотребите с европейски средства, борба с компютърни престъпления и други наказателно-правни обучения. Това е обяснимо както с факта, че повече от половината български магистрати работят в областта на наказателното право, така и поради това, че тази тематика е съществен елемент от механизма за сътрудничество и оценка на ЕС. Съдебната администрация пък беше обучавана в области като управление на човешките ресурси, съдебна етика и превенция на корупцията, обществени поръчки, които са също важни за качествено функциониране на съдебната система у нас.

- Множество европейски правни школи бяха ваши партньори. С какво ви бяха полезни те?

- С три основни неща - традициите, опита и квалификацията на преподавателите. Сред нашите партньори по проекта е Френската национална школа на магистратурата. Тя е най-голямата и най-старата в Европа, създадена през 1958 г. с декрет на ген. Дьо Гол. Двете испански обучителни институции за магистрати - в Мадрид и Барселона. Откриването на учебната година за новоприетите магистрати в Испания се извършва в присъствието на краля. Други наши партньори са школите в Белгия, Португалия, Румъния и др. Трябва да се отбележи, че наши магистрати и съдебни служители имаха възможност да се обучават и в утвърдени институции като Академията по Европейско право в Трир - Германия, и Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Обменът на опит и знания беше основен елемент.

- Как приемат българските магистрати подобни обучения? Имате ли обратна връзка?

- Обученията по проекта се приемат отлично от нашите магистрати и съдебни служители. На първо място те одобряват максимално опростената форма по кандидатстването - без продължителни и бюрократични процедури, ясната методика, по която се взема решение кой да участва в дадено обучение, като е спазен принципът на равнопоставеност, възможността да се включат възможно най-широк кръг от магистрати, включително и от по-малките съдилища и прокуратури. За голяма част от тях това беше първото им обучение в чужбина. Курсовете за езикови обучения бяха проведени в 20 града в страната. Имаме обратна връзка и с нашите партньори от европейските школи, които се изказват много добре за езиковите и професионални познания на българските си колеги.

- Какво предстои за института в тази посока?

- Поради големия интерес кандидатстваме по ОПАК за два нови проекта по същата програма. Единият е продължение на сегашния с акцент върху чуждоезиковото обучение. Вторият е фокусиран върху гражданското и търговското право, тъй като настоящият, както споменах, получи известен наказателно-правен акцент. Надявам се доброто сътрудничество, което се създаде през последните години с колегите от УО на ОПАК, да продължи и през тази година, а българските магистрати и съдебни служители да получат нови възможности за полезни и интересни обучения. НИП работи усилено в тази посока, особено с подготовката на новата оперативна програма „Добро управление” (2014-2020). В тази връзка ще се вземе под внимание анализът на ефективността от обученията, проведени в рамките на този проект. Това е важен документ, защото ни дава конкретна картина за потребностите от обучения и за удовлетвореността от тях на магистратите и съдебните служители, за да усъвършенстваме съдебното обучение у нас.

www.novinar.bg - 16.01.2014

http://novinar.bg/news/stoil-pashkunov-obuchihme-nad-1000-magistrati-i-sadebni-sluzhiteli_NDUyODs5Nw==.html?qstr=%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%BB%20%D0%9F%D0%B0%D1%88%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Всички категории

Последни новини

Skip to content