Knowledge grows together with us

260 магистрати и съдебни служители са обучени в ЕС по ключови области от европейското право като пране на пари, трафик на наркотици, борба с компютърните престъпления, интелектуална собственост, екологично право и други. Обученията са проведени в рамките на две години по проект „Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение”, изпълняван от Националния институт на правосъдието, финансиран от ОПАК и съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ. „Чрез този проект отговорихме на нарастващите потребности на магистратите за квалификация в общностното право, както и подпомогнахме контакта с европейските им колеги. Това е сериозен стимул за тяхното професионално развитие”, каза на пресконференция Драгомир Йорданов, директор на НИП. Освен обучаваните в чужбина магистрати, други 250 съдебни служители са участвали в рамките на проекта в семинари в България относно съдебна етика и превенция на корупционния риск, управление на човешките ресурси, управление на съдебната администрация, както и 494 магистрати и съдебни служители са преминали езикови курсове, проведени в 20 града в България.

Финал на проекта беше проведената тези дни в София кръгла маса „Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета чрез обучение“. В нея взеха участие представители на правните школи от ЕС – партньори по проекта, като Академията по Европейско право – Германия, Института за съдебно обучение – Белгия, Европейски институт за публична администрация – Люксембург, Центъра за правно обучение – Португалия, Център за правно обучение – Испания и др. Участниците обсъдиха европейските тенденции в съдебното обучение.

www.actualno.com - 15.01.2014

http://society.actualno.com/260-magistrati-i-sydebni-slujiteli-bjaha-obucheni-v-ES-po-proekt-na-Nacionalnija-institut-na-pravosydieto-news_11870.html

Всички категории

Последни новини

Skip to content