Knowledge grows together with us

С откриваща среща, която се проведе в хибриден формат на 28 май 2024 г. в Националния институт на правосъдието, започна пилотното национално адаптирано издание на електронния обучителен курс на програма HELP на тема “Слово на омразата” (28.05-28.06.2024 г.). Обучението е разработено въз основа на материали на програма HELP, адаптирани към националното законодателство и практика и се организира от НИП, с подкрепата на отдел “Роми и странстващи общности” на Съвета на Европа (СЕ), по проект “Съдебно обучение по проблеми на върховенството на закона и основните права”, осъществяван от Съвета на Европа и финансиран от програма „Правосъдие” на ЕС, за смесена група от съдии и прокурори.

Откриващото събитие, в което взеха участие 23 съдии, прокурори и експерти от Комисията за защита от дискриминация, започна с официални приветствия към участниците от страна на ръководството на Института и от г-н Дезидериу Гергели, програмен ръководител в отдел „Роми и странстващи общности“ на Съвета на Европа, който представи в систематизиран вид политиките, основните правни инструменти и стандартите, разработени от посочената международна правозащитна организация за противодействие на речта на омразата, расизма и нетолерантността.

Българският съдия в ЕСПЧ, чийто мандат приключи през м. април, г-н Йонко Грозев, направи аналитичен преглед на развитието на практиката на Съда в Страсбург по проблеми, свързани с езика на омразата, както и на констатираните от Съда нарушения  във влезлите в сила осъдителни решения срещу България по делата „Будинова и Чапразов“ и „Пакетова и други“, а български експерти от Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ запознаха участниците в срещата с предизвикателствата, свързани с изпълнението на посочените решения.

В рамките на откриващото събитие беше направен и систематичен преглед на относимата национална уредба и практиката на Комисията за защита от дискриминация, Комисията за журналистическа етика и националните съдилища по случаи, свързани с реч на омразата, а преподавателите в курса разгледаха наказателните, административните и гражданскоправните аспекти на защитата срещу разглежданите посегателства върху основните права на национално ниво. Представени бяха и особеностите на случаите, свързани с реч на омразата срещу ромите.

Участниците в откриващата среща имаха възможност да се запознаят и с мисията и ключовите достижения на програма HELP на СЕ, както и с методологическите и организационните аспекти на обучението.

Skip to content