Knowledge grows together with us

На 26-27.09.2024 г. в зала 201 на Националния институт на правосъдието се проведе дискусия в хибриден формат на тема „Взаимодействие на Съда на Европейския съюз с националните съдилища“, организирана от Съдебната мрежа на Европейския съюз и Върховния касационен съд.

В приветствените думи  директорът на Националния институт на правосъдието, г-жа Миглена Тачева акцентира върху диалога между националните съдилища и Съда на ЕС, който се явява фундаментален за съдебната система на Европейския съюз и за българския правопорядък.

Съдия Лада Паунова, заместник на председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия, подчерта, че дискусията ще подпомогне комуникацията със Съда в Люксембург и националните съдилища. Г-н Александър Арабаджиев, съдия в Съда на Европейския съюз, изтъкна, че „форумът е възможност за нов, по-премислен поглед на използването на института на преюдициалното запитване, видян и като повод за осъществяване на качествен пряк диалог, не само между националните юрисдикции и Съда на ЕС, но и като диалог между всички национални юрисдикции, които следва да прилагат по еднакъв начин правото на Съюза“.

Експертите от Съда на Европейския съюз – г-н Димитър Стефанов, дирекция „Многоезичие“, ръководител на звеното за преводи на български език, г-жа Радостина Камишева от Регистратурата на Съда, г-жа Детелина Димова и г-жа Надежда Тодорова, дирекция „Изследвания и документация“, представиха основните моменти от дейността на Съда на Европейския съюз, производството по преюдициално запитване, уебсайта Curia и неговата търсачка Infоcuria, както и дейността на съвместния изследователски център.

Skip to content