Knowledge grows together with us
Във връзка с пилотните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, Националният институт на правосъдието в сътрудничество със Съвета на Европа предвижда провеждането на две обучения, на които ще бъдат обсъдени въпросите, свързани със създаването на ефективни вътрешноправни средства за компенсация на щетите, претърпени от забавеното правосъдие.
Тези обучения са предназначени за съдиите от Върховния касационен съд, Върховния административен съд и прокурорите от Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.
Програмата на курсовете фокусира върху разпоредбите на чл. 6 и чл. 8 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи. Предвидени са два курса – първият ще бъде посветен на наказателно-правните аспекти на текстовете от Конвенцията, вторият – ще засегне гражданско-правните и административно-правните аспекти.
Програмата на обученията се изготвя със съдействието на съдия Здравка Калайджиева, която също ще участва като лектор в тях.
Семинарът, посветен на чл. 6 и чл. 8 от ЕКПЧ (наказателно-правни аспекти)  ще се проведе на 13 – 14 октомври 2011 г. в зала 201 в Националния институт на правосъдието. Освен съдия Калайджиева, в семинара ще участват като лектори съдия Андраш Шайо от Европейския съд по правата на човека, както и експерти от Съвета на Европа.

Skip to content