Knowledge grows together with us
"На 11-юни понеделник в България започва Обменна програма’2012 на Европейската мрежа за съдебно обучение. Тази година за първи път  Националният институт на правосъдието, който е партньор и представител на Мрежата за нашата страна, ще приеме 3 групи за двуседмични обмени от по 6 европейски магистрати.
 
Първата група ще прекара една седмица в София (11/06-15/06), където ще се срещне с различни представители на националната и местна правосъдна и правоохранителна система. Следващата седмица (17/06-22/06) групата наши колеги ще замине за Бургас, където ще се запознаят с работата и предизвикателствата през съдебната власт в този натоварен апелативен район.
 
Целта на тази програма е да бъдат обсъдени проблемите и да се обмени информация между различни представители на българската и европейската магистратура. В неформални срещи колегите от Испания, Франция и Румъния ще могат пряко да добият представа за работата на нашата съдебна власт и да споделят своя опит и добри практики. По този начин ще се засили директното сътрудничество между европейските съдии и прокурори и ще се насърчи чувството за общност между магистратите от страните-членки на Европейския съюз.
 
Следващите групи по Обменната програма ще посетят България през септември и октомври. Тя се провежда на реципрочен принцип и тази година по нея 16 български магистрати и 3 обучители ще посетят различни европейски държави за период от една и две седмици, където ще се запознаят със съответната съдебна система.
 
Процедурата за кандидатстване за Обменна програма’2013 ще започне в края на ноември или началото на декември. Тя ще бъде отворена за всички български съдии и прокурори, които желаят да се запознаят пряко с дейността на съдебната власт на отделна страта-членка на ЕС. НИП ще координира този процес съвместно с ЕМСО."

Skip to content