В Националния институт на правосъдието приключи двудневна международна конференция по екологично право, организирана от Европейския форум на съдиите по екологично право към Европейската комисия, Върховния административен съд и Асоциацията на българските административни съдии със съдействието на НИП.

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков откри конференцията, в която участваха 80 съдии и прокурори от 20 европейски държави, както и от Индия и Австралия. 

 

Проф. Люк Лаврисен, съдия в Конституционния съд на Белгия, преподавател и автор на книги в областта на екологичното право, анализира проблемите на световно равнище. Мирослав Ангелов от ЕК представи Плана за действие на ЕС за осигуряване на екологично съответствие.

 

Лекцията на Клаес-Гьорен Съндберг бе посветена на опита на шведските съдилища по опазване на околната среда, а на Кийт Линдблум – на дейността на териториалните устройствени съдилища във Великобритания.

 

Сред лекторите бяха генералният секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение Войчех Постулски и заместник-директорът на Академията по европейско право Жан-Филип Ражад. На втория ден от конференцията те представиха спецификите при обучението по екологично право. 

 

 

Skip to content