През м. ноември 2012 г. работните групи по проекта на НИП «Комплексна и устойчива програма за обучение на магистратите, в контекста на пълноправното членство в Европейския съюз” приключиха своята работа във връзка с изпълнението на дейности 3 и 4 по проекта. Съгласно заложените цели в рамките на дейност 3, българските експерти, магистрати и служители на НИП изготвиха мащабно  проучване на нуждите от специализирано обучение на съдии и представители на органите на досъдебното производство по дела за организирана престъпност, корупция, икономически и финансови престъпления. В резултат на усилената работа на експертите в продължение на 4 месеца бяха изготвени следните доклади и анализи:

1.    Анализ на законодателството и съдебната практика по дела за организирана престъпност, корупция, икономически и финансови престъпления;
2.    Преглед на съществуващите обучителни програми по дела за организирана престъпност, корупция, икономически и финансови престъпления;
3.    Доклад относно идентифицираните приоритетни теми за обучение на магистрати по дела за организирана престъпност, корупция, икономически и финансови престъпления.
Въз основа на изготвените аналитични документи в следващите месеци ще бъдат разработени обучителни програми за българските магистрати с участието на експерти от Европейския съюз.

Паралелно с изпълнението на дейност 3 по проекта, през м. ноември работна група 2 по проекта направи проучване на нуждите от специализирано и практически ориентирано обучение на магистратите по право на ЕС при разглеждането на наказателни, граждански и административни дела в рамките на дейност 4.  Изготвените доклади бяха формулирани както следва:
1.    Анализ на обучителните програми на НИП по европейско право, в изпълнение на поддейност 4.1 по проекта
2.    Идентифицирани приоритетни теми за обучение на магистратите по право на Европейския съюз, в изпълнение на поддейност 4.2 по проекта
Предстои работна среща на българските магистрати, участващи в екипа на проекта с експерти от ЕС за разработването на обучителни програми по идентифицираните теми.

Всички категории

Последни новини

Skip to content