УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МАГИСТРАТИ,
На 6-ти декември 2012 г. приключи приемането в Националния институт на правосъдието на заявления за кандидатстване по Програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Бяха получени 74 формуляра на магистрати, кандидатстващи за българската квота от 16 места. Поради големия брой кандидатури, НИП направи предварителен подбор и класира допуснатите кандидати в два списъка - основен и резервен.

Списък на основна група  и  Списък на резервна група.

Обръщаме специално внимание, че окончателното решение се взема от ЕМСО съобразно възможностите на програмата за обмен и желанията на кандидатите.

Съгласно общоприетите изисквания за прозрачност и обективност на процедурата, Ви информираме за критериите и начина, по който са съставени списъците:

1. Не са участвали в класирането кандидати, които:

- не са приложили документ за владеене на език
- не са представители на първо- и второинстанционни съдилища и прокуратури, каквото е изискването на Правилата за участие (стр. № 5)
- участвали са в предишни издания на Програмата за обмен за последните 4 години.

2. Поради големия брой кандидати в основния списък не са включени и магистрати, които са участвали през последните 5 години в обучения и семинари в чужбина със съдействието на НИП.

3. Останалите кандидати бяха подредени по следните признаци:

- реципрочност - магистрати, пряко ангажирани при посещенията на чуждестранните съдии и прокурори в България, в рамките на програмата за обмен;
- географска представителност - класирани са кандидати от всички апелативни райони, като при това не са фаворизирани определени съдилища и прокуратури;
- спазване на хоризонталните политики на ЕС по отношение равенството на половете, повечето класирани кандидати са жени поради обстоятелството, че те са мнозинството работещи в българската магистратура;
- класирани са 6 прокурори поради факта, че мнозинството одобрени съдии са с гражданско-правен профил;
- има поне един представител на административните съдилища, независимо от факта, че те имат своя международна организация и прояви;
- отчетен е и резервният списък на миналогодишната Програма за обмен, като са включени магистратите подновили заявлението си;
- включени са магистратите с над 20 год. стаж в съдебната система.

Всички в НИП разбираме, че независимо от желанието да бъдем максимално обективни със сигурност има неудовлетворени искания.

Поради тази причина обръщаме специално внимание, че НИП изпълнява проект по ОПАК и през 2013 г. ще се проведат специализирани обучения в 8 страни-членки на ЕС за около 140 български съдии, прокурори и следователи. При разглеждане на заявленията ще имаме предвид както кандидатите от резервния списък, така и тези по т.2 по-горе. Аналогично, обръщаме внимание, че класираните в основния списък на Програмата за обмен, ще бъдат класирани за участие в обучения по ОПАК само при липса на други кандидати.

Изразяваме благодарност на всички кандидати взели участие в процедурата по избор на участници в Програмата за обмен на ЕМСО.

За въпроси и допълнителна информация, моля да се обръщате към г-н Стоил Пашкунов, заместник-директор на НИП, тел: 9359125, e-mail: pashkunov@nij.bg .

Всички категории

Последни новини

Skip to content