Да вървят по пътя на истината, да се пазят от професионално високомерие, да не се изолират от обществото, а да работят за него. Това са част от съветите, които получиха днес 39 кандидати за младши съдии и 31 кандидати за младши прокурори при откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието (НИП).

 

Те са десетият випуск на НИП, а директорът на института Драгомир Йорданов посочи, че от създаването му до днес в него са били обучени точно 270 бъдещи съдии и 270 бъдещи прокурори.

 

Министърът на правосъдието Христо Иванов призова кандидатите за младши магистрати да не се затварят, а да участват активно в търсенето на отговора на въпроса как българските съдии и прокурори да бъдат по-независими, компетентни и отговорни.

 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък се обърна към десетия випуск на НИП с думите: "Вашата кариера сега е бял лист, на него можете да напишете шедьовър. Ако вървите по пътя на истината, това ще ви даде удовлетворение". "Харесвам повече деня, в който ще завършите обучението си и ще облечете тогата", каза им пък председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви от своя страна, че времето в НИП ще им е дори по-полезно от прекараното в юридическите факултети. "Тук е университетът на правната практика", заяви той. И макар да обеща да не дава съвети, се обърна към кандидатите за младши магистрати така: "Най-важното е да се пазите от професионално високомерие. То капсулира общностите на съдиите и прокурорите. И се стига до едно положение, при което съдията решава, че е безгрешен и не чува страните, а резултатите от това са отчайващи. Не по-малко лошо е и прокурорите да заболеят от професионално високомерие и да си мислят, че ако протестират, съдията така или иначе няма да реши на висотата на тяхната правна мисъл".

 

Представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова пък посъветва кандидатите за младши магистрати да работят така, че не да вземат страха на хората, а да получат тяхното уважение.

05.10.2015 г.

http://legalworld.bg/47687.deseti-vipusk-vleze-v-nacionalniia-institut-na-pravosydieto.html

Всички категории

Последни новини

Skip to content