Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) обявява покана за участие в дългосрочни стажове в Евроджъст, Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека в рамките на своята Програма за обмен 2016. Като представител на Мрежата за България, Националният институт на правосъдието съдейства със заявките на заинтересуваните магистрати и ги изпраща в ЕМСО за подбор и разпределение.

1 – Дати и място на провеждане на стажа:

В рамките на Програмата одобрените български магистрати ще имат възможност да проведат 4-месечен стаж в Евроджъст, 6- или 10-месечен стаж в СЕС и 12-месечен в ЕСПЧ съобразно реда и условията, възприети в Европейската мрежа за съдебно обучение.

2 – Условия за кандидатстване:

За нея ще могат да кандидатстват български съдии, прокурори и следователи, които владеят отлично езика, на който ще се провежда стажа. Свободните места са дадени в таблицата на електронната заявка за участие в сайта на ЕМСО.
Кандидатите следва да имат предварително разрешение за кандидатстване от прекия си административен ръководител, което да приложат към заявката си при кандидатстването.
Заявките за участие се попълват електронно, съобразно приложените указания и се изпращат в Европейската мрежа за съдебно обучение до 30-ти ноември 2015 г. (понеделник) включително.
ЕМСО не допуска получаването на заявки от кандидата след този срок.
Заявките за участие се попълват на английски или френски език.
Задължително е предоставянето на документ за владеене на език, който доказва владеене на съответния чужд език на ниво не по-ниско от В2 съгласно Общата европейска езикова рамка.
Кандидатът трябва да попълни автобиография по образец на езика на стажа.
Участниците заплащат депозит за участие от 150 евро на седмица, който се възстановява в пълен размер през следващата 2017-та година.
Висшият съдебен съвет на Република България командирова избрания участник в обмена.

3 – Критерии за участие:

За тази покана ще могат да кандидатстват всички български съдии, прокурори и следователи, като предимство ще се дава на тези от тях, които:
•    Не са участвали в предишни краткосрочни и дългосрочни стажове по Програмата за обмен;
•    Кандидатствали са неуспешно при други покани за Програмата за обмен
•    Не са участвали за предходните 12 месеца в международни обучения/стажове, организирани от Националния институт на правосъдието с цел да се избегне дублирането на обучения и участници.
•    Участвали са активно в организирането на Програмата за обмен в страната като приемна страна или са приемали на индивидуален стаж европейски магистрати в страната.
 

4 – Указания за попълване:
1.    Влизате на сайта .
2.    Натискате бутона за дългосрочни стажове (Long Term exchanges/Stages de longue durée).
3.    Игнорирайте изискването за въвеждане на код.
4.    Натиснете бутона за кандидатстване (Apply/Postuler).
5.    Въведете коректно изискваните данни от ЕМСО в информационните кутийки.
6.    Натиснете бутона (Send Documents/Envoyer les documents) за прилагане и изпращане на документи, изисквани от това обявление (сертификат за владеене на език и други). Автоматично ще Ви излезе имейл прозорец с необходимия адрес. Приложете въпросните документи и го изпратете на адресата.
7.    Натиснете бутона за потвърждение (Validate/Valider). Това изпраща в ЕМСО Вашата заявка.
8.    Кандидатстването се извършва изцяло от начало до край. Не можете да запазите част от информацията и да продължите по-късно. Ако прекъснете попълването на заявката по каквато и да било причина, ще се наложи да я започнете отначало.
9.    За допълнителна информация и съдействие се обръщайте към служителите на дирекция „Институционални и международни отношения” на НИП старши експерт Ралица Иванова (r.ivanova@nij.bg, тел. №02/9359 154) и младши експерт Станислав Григоров (s.grigorov@nij.bg, тел. №02/9359 118).

 

За повече информация виж приложенията:

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ И ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯEN; FR
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КАНДИДАТИТЕ 
ФОРМУЛЯР ЗА АВТОБИОГРАФИЯ  И ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОБИОГРАФИЯ Europass CV – http://europass.cedefop.europa.eu/bg/documents/curriculum-vitae
 

Skip to content