В периода 2 – 5 декември 2019 г. Националният институт на правосъдието партнира на Академията по европейско право (ERA), Германия, при организирането на обучение на тема „Процедури по европейско сътрудничество по граждански дела – правен английски език за съдебни служители” (код 119DT27), който ще се проведе в гр. София, НИП. 
 
Обучението е второто събитие от поредица от 7 идентични чуждоезикови обучения, в които биха могли да се включат участници от България, които ще се проведат в различни държави на ЕС в периода ноември 2019 – май 2021 г. в рамките на партньорско споразумение на проект „По-добро изпълнение на европейските трансгранични процедури: правни и езикови аспекти в обучението на съдебните служители в Европа”, изпълняван от Академията по европейско право (ERA) съвместно с Европейската мрежа за съдебно обучение и други 22 организации от ЕС, занимаващи се със съдебно обучение, в т.ч. и НИП. За повече информация относно дейностите по проекта и предстоящите събития можете да посетите неговата уеб страница: https://court-staff.legaltraining.eu/ 
 
В обучението е предвидено да се включат 8 български съдебни служители, ангажирани с подготовката и изпълнението на съдебни поръчки по граждански дела, както и служители, ангажирани с обучителни дейности по темата. 
 
1. Съдържание на семинара и работен език
 
Целта на обучението е двояка: от една страна то ще запознае участниците с теорията и практиката на европейските процедури по съдебно сътрудничество по граждански дела и от друга страна – ще подобри езиковите им умения по английски език с терминология в областта.
 
Участниците ще участват в разрешаването на практически казуси по темата, като в допълнение ще получат и езикови инструменти, които ще подобрят уменията им да комуникират ефективно на английски при разрешаването на трансгранични ситуации.
 
Основните теми, включени в учебния план, са:
 
Правна рамка на европейското сътрудничество по граждански дела;
Връчване на документи;
Събиране на доказателства;
Европейска заповед за плащане;
Европейска процедура за искове с малък материален интерес.
 
Работният език на семинара е английски (минимално ниво на езикови компетенции В2 по Общата европейска езикова рамка).
 
2. Заявление за кандидатстване и финансови условия
 
Заявките за участие се попълват електронно в срок до 24,00 ч на 10 октомври 2019 г.
 
Заявка за участие
 
Транспортът до гр. София се организира лично от участника и ERA ще възстанови разходи в размер до левовата равностойност на 33 евро при представяне на разходни документи от пътуването в оригинал (фактури, бордни карти, билети, касови бонове) в срок до 1 месец след провеждане на обучението. Съгласно правилата на ERA пътуването следва бъде организирано по възможно най-ефективния и рентабилен начин. 
 
За участието в обучението се полагат 3 нощувки в хотел, които се организират и заплащат директно от ERA.
 
Обеди, вечери и кафе паузи по време на обучението се предоставят безплатно от ERA съгласно учебния план. 
 
Броят на местата за участие е ограничен. Одобрените кандидати ще получат писмен отговор (по имейл) от ERA след изтичане на срока за кандидатстване. Класираните кандидати и евентуалните резерви ще бъдат обявени на уеб страницата на НИП в раздел „Обучение на съдебната администрация“, подраздел „Обучения в Европа“.
 
Лице за контакт: Велин Турмаков, програмен координатор в дирекция „Обучение на съдебната администрация”, телефон: 02 9359 135 , имейл: v.tourmakov@nij.bg
 

Програма на обучението    Списък с участниците (Промяна 7.11.19, 17,00 ч)

Skip to content