През 2023 г. предстои провеждане на поредното издание на специализирани краткосрочни обмени в България за магистрати от страни членки на ЕС, организирани от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО).

В тази връзка отправяме покана към българските съдии, прокурори и следователи да заявят принципно желание да бъдат домакини на техен колега от друга страна членка на ЕС, в рамките на едноседмичен индивидуален обмен, при условие че владеят английски език на работно ниво и имат опит по дела в следните области: 

∙           Банково право

∙           Борба с корупцията

∙           Данъчно право

∙           Дружествено право

∙           Екологично право

∙           Изпълнение на наказанията

∙           Интелектуална собственост

∙           Конкурентно право

∙           Медиация

∙           Организирана престъпност

∙           Право, свързано с малолетни и непълнолетни лица

∙           Семейно право

∙           Трудово право

∙           Финансови престъпления

Не се приемат предложения за осъществяване на обмен в други области на правото извън изрично изброените в списъка.

В началото на 2023 г. ЕМСО ще изпрати до НИП информация за магистратите от други страни членки на ЕС, които ще проведат своя специализиран обмен в България. Въз основа на това разпределение НИП ще се свърже със заявили желание за домакинство български магистрати за окончателно потвърждение и уточняване на практически въпроси във връзка с обмена. Обичайно обмените се провеждат всяка година между м. март и м. декември, като датите се уточняват от гостуващия магистрат и неговия домакин. 

Срокът за заявяване на интерес за домакинство e 30-ти септември 2022 г. (петък) включително. Желаещите да приемат свой колега следва да заявят това с имейл до лицата за контакт, както и да посочат областта на обмена съгласно гореизброените теми. 

Лица за контакт: Станимир Керемидчиев, програмен ръководител, дирекция „ТОМОМ” (s.keremidchiev@nij.bg; тел. 02/9359 120); Калина Цакова, програмен ръководител, дирекция „ТОМОМ” (k.tzakova@nij.bg; тел. 02/9359 152).

Skip to content