Днес, 01.07.2022 г., се състоя официалната церемония за закриване на учебната  година на Националния институт на правосъдието. С общ успех 5.86 младшите магистрати от Випуск 2021/2022 г. завършиха курса за  задължително първоначално обучение в Института.

Г-жа Миглена Тачева, директор на НИП, поздрави випуска за постигнатите отлични резултати и им пожела да бъдат последователни в стремежа за усъвършенстване и да бъдат уверени в подкрепата на НИП. 

Г-жа Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд и председател на УС на НИП подчерта, че професията на магистрата изисква отговорност и самодисциплина. „Понякога ще се чувствате самотни в края на работния ден, често ще сте изморени, но при магистратите свалянето на тогата не означава край на работния ден“. Тя пожела на младшите магистрати да бъдат здрави, силни и удовлетворени и да запазят любопитството към правото, което е в основата на професионализма.

Г-н Иван Гешев, Главен прокурор и член на УС на НИП наблегна на това, че правовата държава и правата на човека са ценности, които формират устоите на държавата и които трябва да се отстояват всеки ден. Упражняването на магистратските професии е свързано преодоляването на трудности и полагането на усилия, които изискват кураж, ентусиазъм и идеализъм. На всички младши магистрати прокуратурата подари книгата на проф. Даниел Вълчев „Неделният продавач на книги“.

Г-н Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор и директор на Национална следствена служба се обърна към младшите следователи, на които предстои да бъдат очи в очи с извършителите и с жертвите, да разглеждат сложни дела и да решават тежки казуси, като пожела на своите колеги да бъдат справедливи. 

Г-н Боян Магдалинчев, Представляващ Висшия съдебен съвет,  поздрави младшите магистрати и им пожела здраве, успех и сили да отстояват правото.

Постоянните преподаватели на випуска, съдия Мария Кавракова, прокурор Нина Янева и следовател Румяна Тозова изразиха удовлетворение от постигнатото и пожелаха младшите магистрати да бъдат отговорни и почтени и да упражняват професията с вяра, защото тя е най-голямата сила.

Обръщения към своите колеги направиха младши следовател Светлина Малинова, младши прокурор Росица Панайотова и младши съдия Петя Попова. Прокурор Десислава Петрова, преподавател на НИП, изпрати поздравителен адрес по повод завършването на учебната година. 

Постоянните преподаватели на НИП бяха удостоени от г-жа Тачева с плакети, а следовател Тозова получи златна Темида по повод приключването на петте години като постоянен преподавател на кандидатите за младши следователи. 

Преписи от решенията на колегиите на Висшия съдебен съвет, за назначаване в съответните органи на съдебната власт, бяха връчени на младшите съдии от г-н Боян Магдалинчев, а на младшите прокурори и на младшите следователи – от г-н Пламен Найденов, член на КАК на ПК на ВСС. 

В края на церемонията на младшите магистрати бяха връчени свидетелства за успешно завършване на курса за задължително първоначално обучение от техните постоянни преподаватели и тениски с логото на НИП и с имената на курсистите. 

Skip to content