Методологията за първоначално обучение на съдебни заседатели е резултат от съвместните усилия на фондация „Български институт за правни инициативи” (БИПИ) и Националния институт на правосъдието (НИП).

Изготвена е в началото на 2016 г. в рамките на проект „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието”, финансиран чрез „Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.” Нейни автори са г-жа Анелия Щерева, съдия в Наказателно отделение на Софийски районен съд и преподавател в Националния институт на правосъдието, г-жа Калина Георгиева, съдебен администратор на Окръжен съд Велико Търново, г-н Цветомир Тодоров и г-жа Боряна Христова, Български институт за правни инициативи.


Методологията отчита и стъпва върху достиженията на предхождащите я помагала. Методологията дава възможност на съдилищата да проведат обучение на своите съдебните заседатели, в резултат на което те да получат основните познания, които ще им бъдат необходими за качествено и ефективно изпълнение на техните отговорности. Предимствата ѝ се изразяват в следното:  


–    Позволява на съда сам да организира и проведе обучение на съдебните си заседатели, без да е необходимо съдействието на външни обучители и други помощни материали;


–    Предвиденото в нея обучение е сравнително кратко (между 2 и 4 часа);


–    Застъпва интерактивни методи на представяне на информацията;


–    Дава познания върху най-важните понятия на наказателното право, принципите на наказателния процес и етичните правила за поведение на съдебните заседатели;


–    Позволява адаптиране спрямо установените практики във всеки съд.

 

От тук може да изтеглите Методология за обучение на съдебните заседатели.


Тя подлежи на постоянно усъвършенстване. Ако имате коментари, допълнения, предложения или въпроси, свързани с нея, моля, пишете на office@bili-bg.org.

 

 

 

                                                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 



Skip to content