Трилогията късометражни филми „Съдебният заседател” представя института на съдебните заседатели в България през погледа на гражданите, професионалните юристи и самите заседатели.  Филмите имат за цел да запознаят на популярен език обществото за ролята и мястото на съдебните заседатели в българския наказателен процес, както и да насърчат гражданите към тази форма на участие в правораздаването.


Филмите дават отговори на въпроси като: Има ли съдебни заседатели в България?; Какво точно правят те?; Кой може да бъде съдебен заседател?; Защо е важно участието на съдебните заседатели‬ в правораздаването?; Какво е да си съдебен заседател?; Как се чувства човек, когато е принуден да взема решения за съдбата на други хора? Как това го променя?


Късометражните филми от поредицата „Съдебният заседател” са заснети по проект „Съдебните заседатели – активни граждани за реално участие в правосъдието”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на филмите се носи от Фондация „Български институт за правни инициативи“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че филмите отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

 

 

Има ли съдебни заседатели в България? (първа част)

Съдебният заседател от първо лице (втора част)

Що е то съдебен заседател? (трета част)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content