Днес, 30.06.2023 г., с официална церемония бе закрита съдебната учебна година на Националния институт на правосъдието. 85 младши магистрати от Випуск 2022/2023 г. завършиха обучението си в Института с общ успех 5.82.

На церемонията присъстваха: г-жа Галина Захарова, председател на ВКС и председател на УС на НИП, г – н Атанас Славов – Министър на правосъдието и пазител на държавния печат, г-н Борислав Сарафов – и.ф. главен прокурор на Република България, г-н Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, г-жа Юлия Ковачева, зам.-министър на правосъдието, г-н Огнян Дамянов – председател на КАК при ПК на ВСС, председателят на КАК при СК на ВСС – г-н Драгомир Кояджиков, г-н Севдалин Мавров, член на СК на ВСС и член на УС на НИП и г-жа Мария Павлова, заместник на главния прокурор при ВКП.

Г-жа Миглена Тачева, директор на НИП, откри церемонията и поздрави курсистите за постигнатите резултати, както и за продължената традиция на отлично завършил випуск. Тя благодари на всеотдайните постоянни преподаватели и на всички съдебни обучители, които са споделили своите знания, умения, професионален и житейски опит, като подчерта, че високите резултати са плод на общите усилия, диалог и споделена отговорност.

Г-жа Тачева увери младшите магистрати, че в стремежа си за познание и усъвършенстване могат да разчитат на Националния институт на правосъдието, защото независимостта на магистрата без необходимата квалификация е лишена от смисъл. В края на словото си ги призова да се присъединят към най-новата инициатива на Института – „Алумни клуб на НИП“.

Г-жа Галина Захарова, председател на Върховния касационен съд и председател на УС на НИП пожела на младшите магистрати да не губят ценното си време за да чертаят перспективи и бъдещи планове, а да живеят днес и сега. Да помнят, че няма лесни и трудни дела, а всички дела заслужават максимум усилия и всичката честност и смелост на която са способни.

Г-н Боян Магдалинчев, Представляващ Висшия съдебен съвет поздрави младшите магистрати с постигнатите високи резултати и отправи благодарност към преподавателите на НИП, които без съмнение дават всичко, което е необходимо за първоначалния им старт на практикуващи магистрати. Напомни им, че ги делят само 3 дни до встъпването им в длъжност и им пожела успех и удовлетвореност от работата.

Министърът на правосъдието и пазител на държавния печат г-н Атанас Славов се обърна към младшите магистрати, че от тук нататък ще имат само своя професионализъм, своята независимост и своя интегритет, които ще бъдат най-вярната им опора и затова трябва да ги пазят.

„Имате една от най-интересните и вълнуващите професии в света, в която ще търсите истината от лист хартия до създаването на дело.“ Така специално се обърна към младшите следователи Борислав Сарафов – и.ф. главен прокурор на Република България, като ги увери, че не само прокурорите, но и те могат винаги да разчитат на неговата професионална подкрепа в отговорната си работа. Да бъдат винаги честни и справедливи и да следват мечтите си.

Постоянните преподаватели на НИП – съдия Мария Кавракова, прокурор Искра Билярска и следовател Елена Динева благодариха на младшите магистрати за хубавите спомени от тези 9 месеца, за мотивацията да четат и отговарят на различни сложни въпроси и им пожелаха да владеят себе си, защото това е най-голямата власт.

Обръщения към своите колеги направиха младши следовател Александрина Хаджиева, младши прокурор Виктор Русев и младши съдия Крум Динев.

Г-жа Тачева удостои с плакети постоянните преподаватели на НИП – съдия Мария Кавракова, прокурор Нина Янева, прокурор Искра Билярска и следовател Елена Динева.

Преписи от решенията на колегиите на Висшия съдебен съвет, за назначаване в съответните органи на съдебната власт, бяха връчени на младшите съдии от г-н Драгомир Кояджиков, председател на КАК при СК на ВСС, а на младшите прокурори и на младшите следователи – от г-н Огнян Дамянов, председател на КАК на ПК на ВСС.

В края на церемонията на младшите магистрати бяха връчени свидетелства за успешно завършване на курса за задължително първоначално обучение от техните постоянни преподаватели. Всички младши магистрати получиха книгата „Съдебната власт – перспектива на българския модел“ на проф. д-р Пенчо Пенев, с издаването на която НИП отбеляза 20 години от създаването си.

Skip to content