Днес, 02.10.2023 г., в Националния институт на правосъдието с официална церемония се откри новата съдебна учебна година, с която се постави началото на 9-месечното задължително първоначално обучение за 30 кандидати за младши съдии, 19 кандидати за младши прокурори и 15 кандидати за младши следователи.
По традиция бе отслужен празничен благослов за здраве и успехи от Негово Високопреподобие Архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийската Света митрополия. Той пожела на кандидатите за младши магистрати да имат успехи, да търсят правдата и истината, защото истината ни прави свободни, а те ще са тези, които ще търсят истината и ще отстояват правдата. На всички присъстващи Архимандрит Василий Савов пожела Бог да ги пази и да освещава делата им, а те да не спират да търсят мъдростта, защото още цар Соломон е казал, че мъдрост да придобие човек е повече от това да придобие злато, сребро, власт и прочие преходни неща в този свят.
Пред осемнадесетия випуск на НИП г-жа Миглена Тачева, директор на Института, подчерта, че днес повече от всякога е убедена в способността и силата на съдебното обучение да променя системата, защото само чрез обучение може да се гради висок професионализъм и компетентност, да се променят нагласи, да се развиват ценности.
Г-жа Тачева отбеляза, че НИП си е поставил амбициозната задача да усъвършенства модела на първоначално обучение, като формат, продължителност, оценяване и подбор на постоянни преподаватели. Випуск 2023-2024 г. ще има привилегията първи да разполага с електронния вариант новите учебни помагала, съобразени с приетите от Управителния съвет стандарти за съдебно обучение, изготвени от 130 съдебни обучители – съдии, прокурори, следователи, научни работници и експерти, на които тя благодари за професионализма и всеотдайността с които са участвали в разработването им.
В церемонията участваха членовете на Управителния съвет на НИП – председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, г-н Борислав Сарафов, и. ф. главен прокурор на РБ и г-жа Мария Павлова, заместник на главния прокурор при ВКП.
„След тежките изпити, които положихте, днес пред Вас се отварят вратите на един нов свят и това е работата на съдията, прокурора, следователя в тяхната същност. За да сте добри професионалисти Вие трябва да се научите да разкривате дълбокия смисъл на правните норми и само знанието ще Ви помага в трудностите, срещани по професионалния път, който сте избрали. Бъдете знаещи и можещи. На добър час!“ заяви г-жа Галина Захарова.
В приветствието си, председателят на ВАС Георги Чолаков, призова кандидатите за младши магистрати да бъдат независими, да бъдат водени само от закона и максимално да използват капацитета на преподавателите си през следващите 9 месеца, защото това е пътят, по който да вървят, за да могат спокойно и уверено да работят като съдии, прокурори и следователи.
Г-н Борислав Сарафов – и. ф. главен прокурор на РБ, увери кандидатите за младши магистрати, че ги чакат кариери в най-интересните и вълнуващи професии. Професии които са различни, но обединени от търсенето на истината и от това, че решават човешки съдби. Той призова курсистите да не се поддават на изкушенията по пътя и да не забравят, че мисията им е да бъдат справедливи. Пожела им да бъдат по-добри, да имат по-големи успехи и да върнат доверието на обществото към съдебната система.

Skip to content